In de Wilde Keuken tart Wouter Klootwijk vanavond ons gevoel over dierwelzijn. Hij laat zien dat je een plofkip niet kunt leren scharrelen. Dierwetenschappers denken er niet eens aan, maar hij geeft ze een heuse scharrelcursus. Onderwijl ontwikkelt zich een stille boodschap aan mensen die denken dat een kip liever langer leeft dan kort.
Hij laat zien dat ouderdieren van plofkippen geen honger hebben. Ze kunnen de hele dag eten wat ze willen. Het komt niet in de uitzending, maar Klootwijk vertelde me wat hij hoorde van een kippenboer: "we moeten zelfs opletten dat ze goed eten want anders produceren de hennen niet genoeg eieren."

Tot slot gaat het over afval. De uitzending laat zien dat we onvoorstelbaar veel waardevol afval hebben en vraagt de kijker, kippenboeren en dierwetenschappers of we niet een kip kunnen 'maken' die net als een varken gespecialiseerd is in afval.Antwoord komt er natuurlijk niet, maar de vraag zal hopelijk nog lang doorknagen in de koppen van de mensen.

Vanavond: De Wilde Keuken, Ned 2, 21.30h, 'De vuilnisbakkenkip"
Dit artikel afdrukken