image

Klootwijk aan Zee gaat binnenkort zijn derde seizoen in. Alweer een lancering in de zomer. Het komkommerseizoen blijkt het nl. meer dan uitstekend te doen voor het reizende visprogramma.

Ik mocht een paar weken geleden al even kijken naar de eerste nieuwe aflevering over sardines. Mooi door z'n mix van alledaagsheid en verrassing. Even hilarisch als doodgewoon staat Klootwijk op een Marokkaanse kade en houdt hij een blikje en een visje omhoog. 'Trop grande' roept hij naar de vissers die hun boot aanleggen, want het visje past nooit in het blikje. Hoe kan dat?

Hij mag mee. Ze zullen het hem allemaal laten zien. Inch Allah, zegt de visser bij wie hij aan boord mag terloops - hij is vergeten waarom hij de woorden uitspreekt. Daarom pikt de voice over ze er weer uit.
Wat er gebeurt met de koppen en staarten die niet in het blik passen, heeft de kijker zich inmiddels zelf al afgevraagd. Het antwoord wordt al even terloops duidelijk. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat is het ook, maar je wist het als kijker niet. Na de uitzending kijk je verder in je eigen wereld en stel je je vanzelf de logische vragen die we vergeten zijn. Zelfstandig.

De fiets van serie 2 is vervangen door een hutkoffer. Het waarom van het einde van de affaire tussen de man en zijn fiets is te zien in de compilatie van 2007-afleveringen die op 9 juli a.s wordt uitgezonden (ned 2, 20.55h). Daarna kun je op 16 juli mee naar Marokko. Naar de sardines. Met hutkoffer, zonder fiets. Treinend, liftend en vast nog veel meer.

Op dit moment wordt er nog gedraaid. Deze week in Noorwegen.

Voor alle uitzenddata: klootwijkaanzee.nl

Welke vis heeft Wouter daar in zijn handen?
Dit artikel afdrukken