Elf dagen geleden zijn ze verhuisd naar hun nieuwe woning. Dertig duizend leghennen bevolken een nieuwe kippenstal waarvan er geen tweede op de wereld te vinden is. Nog niet. De stal van een type dat Rondeel genoemd wordt. Elke kip die de 72 weken goed doorbrengt die ze er mag blijven, zal 304,3 eieren leggen. Dat kan natuurlijk niet, drietiende eieren bestaan niet, het is het gemiddelde, maar wel opmerkelijk nauwkeurig, zoals de leverancier van de kippen het opgeeft. Nog zo’n getal. Elke kip zal 19,02 gram aan eiergewicht produceren.

In ongeveer 15 maanden zullen in de nieuwe stal meer dan negen miljoen (9.129.00) eieren worden gelegd. Allemaal voor Albert Heijn die er per stuk 27 cent voor gaat vragen. Dat is veel, maar wij burgers moeten dat er graag voor over hebben omdat de kippen in de nieuwe stal het uitstekend naar hun zin hebben. Kippengeluk kost huishoudgeld. Weliswaar brengt het de kruidenier ook meer marge, maar Albert Heijn doet het, zegt directeur Sander van der Laan, omdat hij zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ernstig neemt. Hij kwam dat in Barneveld helemaal zelf zeggen ter gelegenheid van de opening van de kippenstal.

Twee andere directeuren deden ook een zegje. Het milieu lijdt niet meer onder kippenstront, zei de directeur van de Stichting Milieukeur. De eieren krijgen het Milieukeurmerk. Dat is – ik kan me voorstellen dat ook u, werkzaam in de levensmiddelenbranche, de keurmerken niet allemaal meer op hun waarde weet te schatten – niet hetzelfde als het Eko-merk en er is iets merkwaardig mee. Soms is Eko beter voor het milieu, soms zijn producten met het Milieukeur beter dan Eko.

Het wordt ingewikkelder. Want op de doos met eieren van 27 cent staat nog een keur. Het wordt er opgestempeld door de Dierenbescherming; het Beter Leven keurmerk met 1, 2, of 3 sterren.De eieren uit het Rondeel krijgen 3 sterren. Hoogst haalbare, net als bij Michelin voor een chef-kok. Het betekent volgens Dierenbescherming dat het reuze snor zit met het welwezen van de beesten. Biologische eieren hebben ook 3 sterren. Maar, zegt Dierenbescherming - en daar is weer de verwarring die keurmerken veroorzaken - kippen in het Rondeel hebben het beter dan biologische. In theorie. Want op de dag van de opening waarop de drie directeuren tegen elkaar op stonden te juichen om de vooruitgang had nog geen mens een kip gezien in het nieuwe hok. De kippen kwam later. En over driekwart jaar zal Dierenbescherming zeggen of de drie sterren niet wat al te voorbarig zijn toegekend, ja of nee.

Heb ik, zuurpruim, wat aan te merken op mooi weer? Nee, de lege kippenstal zag er zo mooi uit dat ik er in zou willen wonen. Wat mij dwars zit is het bloemetjesbehang. Er is bij het ontwerp van de huisvesting rekening gehouden met een ‘maatschappelijk draagvlak’. Het komt er op neer dat niet in de eerste plaats de kippen, maar wij burgers blij moeten zijn met het kippenhok omdat wij denken dat de kippen het hier goed hebben.

Dat maatschappelijk draagvlak hangt van emotie en onkunde aan elkaar. Wat dieren goed doet en kwaad is jonge wetenschap, het meeste is nog ongewis. Nuchtere kijk op welzijn hebben we nodig, maar die is ver te zoeken. Overigens vind ik 27 cent voor een goed ei een schijntje.


Bron: Distrifood van vandaag




Dit artikel afdrukken