Ik vermoed dat binnen anderhalf uur iemand het goede antwoord geeft, een wereldreiziger. Een Nederlander die niet verder keek dan zijn eigen huishouden zal het niet weten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De ontschubber is inderdaad als een meer messig scheerkrabbertje gemaakt. Moet je honderd vissen ontschubben dan zal je de snelheid van het ding waarderen. Ik heb ook een ontschubber met twee randen tanden. Die moet iets vaker over de zij van de vis gehaald om het schubvrij te krijgen.
Wouter, vertel iets meer over de werking van deze. De eerste en (vooralsnog) laatste viskrabber die ik in handen had dateert van dertig jaar geleden. We hadden die vroeger 'thuis'. Hij had alleen tanden aan de buitenrand. Van binnen niks en een gesloten huis. Stel je een onderwetse badborstel voor in een kleinere uitvoering. Vanaf de rug stonden de tanden op de rand, terwijl de hele rug dicht was uitgevoerd. Geen idee waar het ding vandaan kwam.
Wat doet die ring in het midden? Is dat net zoiets als die scheermessen met drie messen, waarvan de eerste het haartje optilt en de tweede en derde het afscheren?
Nee Dick, Ewout binnen een half uur! Hij wist het niet maar ried raak! Het is een Spaanse ontschubber. In Griekenland zien ze er heel anders uit. En vreemd eigenlijk dat we geen typisch Nederlandse hebben. We ontschubben zeker te weinig.
Toch bijzonder dan (dapper?) dat de Utrechtse kookwinkel Potten & Pannen op eigen houtje deze ontschubber is gaan importeren. Net op tijd voor het grote snoekbaarzenseizoen. Snoekbaarzen uit onze zoete wateren gaan bijna allemaal naar Frankrijk. Maar er is een kenteringetje, belangstelling bij Nederlandse consumenten lijkt te groeien.
Geluksvogels kopen een snoekbaars rechtstreeks van een fuikenvisser of van een hengelaar. Een hele vis die om te beginnen ontschubt moet worden. Doe dat maar beter buitenshuis, de schubben vliegen alle kanten op (vogeltjes lusten schubben, ook je kippen eten er van). Ontschubben gaat goed met de rug (de botte kant) van een fors mes, maar deze Spanjaard doet het voorbeeldig.
Een schubbenkrabber ziet er anders uit. Je zou kunnen denken aan een avocadosnijder, maar die hebben gebogen draden. Mijn vrouw dacht heel even aan een andere vorm van zesteur.
Het valt tegen, die 1,5 uur ;-)
Te scherp, lijkt me. Dat gaat zo door het vel heen. Ik denk eerder iets van een slager, om een koeienkop mee uit te schrapen of zo. Of anders om krullen te trekken van een groot blok hard vet of zo.
Ik weet het dus niet. :)