Afgelopen weekend kwam echter de aap uit de mouw. De Dieren snappen het niet. Melkveehouder Jan Cees Vogelaar uit Lelystad legt uit dat bokkende en springende koeien zichzelf een stel ernstig gekneusde tieten kunnen 'dansen'. Ze hebben nl. geen gewone uier, maar een gigantenmaat, DD en misschien wel meer.
De bevallige 'danseuses' zijn gefokt op een steeds hogere melkgift. De Dieren hadden het midden in Amsterdam zelf kunnen constateren. Er zijn toch ook geen mensenmeisjes met alleen maar dubbel D en een speciale sport BH om een terrasje te kunnen pikken?
Mocht u denken dat biologische DD's anders zijn, dan komt u bedrogen uit. Het zijn meestal precies dezelfde koeien.
Zulke zwabbertieten zet je toch niet zo te kijk? Dier doe normaal. Wordt Wakker.
Koeien weer de wei in from Co Scholten on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
foutje: hoornloosheid bij de HF is natuurlijk niet erfelijk, dus geen overweging in de fokkerij, al wordt er misschien al wel naar gezocht, zou wel handig zijn, bij vleeskoeien komt dat al veel voor.
@Patrick (e.a.): wat betreft binding burgers met LTO etc; lees vooral wouter vd weyden, brief i.d. nrc van gisteren, die het ook vreemd vindt dat bv de supermarkten(via de consument/burger) buiten schot blijven in de discussie rond ESBL, ja heel vreemd, het zou wel zoden aan de dijk zetten. Tot niet zolang geleden werd het waterpeil in polders en wetlands door watershchappen en boeren bepaald, tegenwoordig zitten in die waterschappen ook gewone burgers,representanten van recreanten/zeilers/kanovaarders. Zo zou het ook moeten zijn in de fokkerij van koeien (en kippen varkens etc), want welke fietser of natuurliefhebber/verantwoord consument wil er nu hoornloze turbokoeien, ergens op stal, die kilos en kilos ingevoerd krachtvoer (grote ec.footprint)eisen om goed te produceren, ipv de aloude duurzame graskoeien-in-de-wei als FH, MRY, en rode of zwarte blaarkoppen, die met heel weinig krachtvoer toekunnen, al betekent dat wel iets minder produktie per koe?
@Liesbeth gisteren,
Wel de discussie koe in de wei is eigenlijk heel breed, want het komt uit het zelfde staartje van denken de discussie wel in wei, of niet in de wei.
Evenzo kippen en alle proactieve antibiotica, ook bij kalveren.
Je zou toch verwachten dat in het verleden van 30 jaar toch een iemand (boer, belangenbehartiger, politiek, industrie, slachter of supermarkt) zou zeggen,
-wel dit gaat de verkeerde kant op.
-dit moeten we niet willen.
-of het besef van, het systeem werkt niet laten we niet werken met lapmiddelen, maar het systeem veranderen.
Ik heb me echte lang afgevraagd waarom boere nbelangenbeharigers dat niet gedaan hebben.
Het is hun taak om een individuele boer, en groepen boeren haar belangen te behartigen.
Dat moet jaar in jaar uit, dag in dag uit, met wat doen we, doen we het goed, wat kunnen we bijsturen, wat is de kostprijs, wat is de handel, wat zijn de externe factoren, wat is er verandert etc.
Hoe is de binding met de burgers etc
Hoe kunnen we boeren beter maken, waarom gebruiken sommige boeren geen antibiotica en anderen wel.
Je zult toch als drijfveer moeten hebben om boeren per bedrijf te laten exceleren op ondernemerschap en vakmanschap en daar voor betalen en erkennen.
Daar heb je controle systemen bij nodig, ook hulp en begeleiding systemen en handhaving systemen.
Ik heb echt het idee dat dat er nooit is geweest en nog niet voldoende is.
Laar ik herhalen, wat hebben ze wel gedaan anders dan niets doen, ja knikken en amen zeggen?
Complete fail dus van LTO, bonden en Vion achtigen, Rabobank achtigen en supermarkten.
Ik wil dat toch herhalen, hoe is het mogelijk dat men burgers ESBL besmetting laat gebeuren met het enige gesproken woord, consumenten weten toch hoe ze kip moeten bereiden?
Het is een zwaar criminele daad, laat dat gezegd zijn, en zou per direct gestopt moeten worden
Daarom (met deze behartigers), loopt alles ook volledig uit de hand.
-Melk prijs omlaag, hup men gaat meer melken ipv minder melken om de prijs weer op te voeren, en lekker dumpen in derde wereld landen en dat schuldgevoel lekker op zondag afkopen en voorin de kerk gaan zitten samen met de CDA achtigen en Verburg voorop.
-varkens prijs dipt bij 1 dioxine schandaal en dan is men ineens zielig maar vraag en aanbod regelen ho maar.
En zo is het ook met klonen van dieren voor de voedselketen.
Helemaal niet nodig, en weer een speeltje van een paar bedrijven en waarschijnlijk staan onze Hans Kazan amateurs van onze beste universiteit ter wereld Wageningen weer te springen om de overheid voor de lichten (zoals pure leugens, zie Raoul Bino van WUR die citeert uit Monsanto raporten), die schijnt dan weer snel weg gepromoveerd te zijn, en zo gaat dat maar door met deze amateurs, en vooral bezig zijn met geldstromen te krijgen van multinationals.
Persoonlijk denk ik dat klonen veel risico's geven, niets is wat het lijkt, ook al zegt men zelfde copies of materiaal.
Zolang die wizzkids mij het universum niet kunnen verklaren, moeten ze mij niet vertellen dat ze het wel weten qua klonen etc.
Maw het zelfde powerplay als gewoonlijk.
Kloon vlees en melk lag al in het het schap terwijl het niet mocht in UK, dus ga er maar van uit overal al in het schap lag.
Consumenten zijn belangrijk, niet als mens, maar als tonnetjes waarin men zoveel mogelijk voedsel kan proppen, plus natuurlijk 3 liter melk per dag.
Men wil het niet labelen zoals ook niet gentech producten.
Halal vlees wil men niet labelen in de winkel.
Maw geen transparantie is heel zorgelijk, ook voor boeren, en zou boeren adviseren om daar wel te voor kiezen, want het maakt alles een stuk handiger.
Maw voor boeren is het lastig met zulke belangenbehartigers, want in feite doen ze alles wat niet in het belang van de boer is, incl CDA (Bleker zei zelf tegen boeren, regels hoef je niet na te leven), en dat loopt weer uit de hand zoals altijd en hup de gene die de boel wel op orde heeft is de dupe.
Straks mogen ze ook weer diermeel gebruiken, dus hun dode fijngemalen familie genoten opeten, ik weet zeker dat dat weer verkeerd gaat door misbruik van handel en handelaar.
Stamcel onderzoek etc vindt ik wel goed.
Maw weet echt wat je eet is de beste oplossing.
En belangenbehartigers en bedrijven die gentech voeren zoals Beemster kaas kan van mijn part vandaag naar de knoppen gaan, pure mis management, zwaar immoreel en een criminele daad tegen de menselijkheid en de planeet.
En zo horen koeien ook gewoon in de wei.
En zo zie je maar dat alles met elkaar te maken heeft.
Hier een ECHTE springkoe : http://www.sevendays.nl/artikel/185292
Hierboven wordt beweerd dat Wakker Dier niet zo gek moet doen met die dansende koeien. Daar ben ik het niet mee eens. Het zijn de veehouders die de koeien naar buiten laten en daarbij Wakker Dier uitnodigen, zoals in dit geval bij Vogelaar.
Ik zie daar niets negatiefs in: je kunt het ook als voorlichting zien of als methode om eens positief nieuws op dierenwelzijnsgebied te laten zien.
Het lijkt me dat een etholoog, een kenner van dierengedrag, heel wat uit de video kunnen halen. Want alle koeien gedragen zich niet hetzelfde. De eerste die naar buiten komt is een rustige, maar toch ondernemende dame. Een van de groepsleidsters? Daarna komen al snel de jeugdige overmoedigen. Ik denk dat er ook een lijn zit: hoe jonger, hoe kleiner uier, hoe hoger de sprongen. Sommigen hebben belangstelling voor de camera of gaan eens lekker over de grond rollen, etc.
Over de rassen. Zoals bij mensen rassenindeling discutabel is is dat ook bij koeien.
In de veredeling zijn bepaalde fases te zien. 40 jaar geleden had je de FH-koeien, dwz de Friese/Hollandse. Daar zat al verschil in. In Friesland was men meer geneigd op uiterlijk te letten dan in Noord-Holland, waar productie meer van belang was. In de jaren '80 kwamen de HF-koeien in zwang. De Holstein Friesians, afkomstig uit de USA. Maar dat was weer bijeengeraapt o.a. uit Schleswig-Holstein, en die borduurden voort op de Friesians, dwz de Friese koeien.
Verschillen tussen al die types zijn dan ook geen rasverschillen, maar het resultaat van langdurige selectie in een bepaalde richting.