Wie de krant leest en op een terras zit, bestelt spontaan nog een derde kop, na de gebruikelijke twee en die paar glazen wijn teveel van gisteravond.
Ongezonde gewoonten zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leutWaar gaat het over? Een Amerikaanse en een Europese langjarige studie met grote aantallen deelenemers naar de sterfte en ziekten onder koffiedrinkers zijn deze week tegelijk gepubliceerd in Annals of Internal Medecine. Daaruit bleek dat koffiedrinkers wat minder sterfterisico hebben, ook mensen die ongezond leven. Waarom? Dat was en blijft volledig onbekend.
Allemaal speculatie
Onder de kop 'Drie koppen koffie per dag drinken vergroot de kans op een lang leven', legt professor Marianne Geleijnse (WUR) in de Volkskrant uit dat de bevindingen niet verrassen omdat uit de statistieken van epidemiologen al eerder was gebleken dat koffie geen negatieve en mogelijk eerder wat positieve gezondheidsgevolgen zou kunnen hebben. Dat kan liggen aan stofjes die erin zitten of, een heel andere speculatie, aan het feit dat koffiedrinkers minder gezoete of alcoholische dranken drinken. Het kan ook liggen aan genetische afwijkingen. Mensen die geen koffie drinken, zouden er wellicht om fysiologische redenen een afkeer van kunnen hebben. Diezelfde afkeer kan hun sterftekans licht vergroten. Maar dat is allemaal speculatie.
In The Guardian zegt een van de onderzoekers die meeschreef aan het Amerikaanse onderzoeksresultaat dat het publiek niet moet denken dat een extra kop koffie helpt tegen ongezonde gewoonten. Die zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leut. Dankzij de krantenkoppen. Dat je koffie kunt drinken, is immers geen nieuws.
De studies werden gefinancierd vanuit fondsen voor kankeronderzoek en door de Europese Unie. Er zijn dus geen commerciële perspectieven aan verbonden, al zijn koffiebranders en koffieketens er ongetwijfeld blij mee. Het onderzoek leert overigens toch wel iets nieuws: je leeft niet langer van een caffeïnevrij leven.
Het bovenstaande onderzoek suggereert iets. Wat de waarde ervan is, blijft voorlopig onduidelijk. Waarom wordt het eigenlijk gedaan en is het zinvol om het voort te zetten? De fondsen zijn immers beperkt. Wat willen we echt weten en waarom? Hoe stel je dat vast? Om over dergelijke vragen na te denken ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION. Voor iedereen die zich professioneel een oordeel moet vormen over voedingsonderzoek.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hilarisch natuurlijk. Koffie en Klaarkomen beginnen alletwee met een K en zijn alletwee prima, maar geen enkele garantie voor een langer leven zonder prostaatKanker. Dat becijferde de Volkskrant.
Ik heb niet de indruk dat het bazen het er bij hun personeel inrammen. Ik vraag steeds naar dit 'nieuws' als ik buiten de deur koffie drink aan het bedienend personeel; als empirische check of en hoe dergelijk nieuws zich verspreidt.
Ja, als ik de uitbater van een koffietent was zou ik het er ook inhameren bij m'n personeel... Vandaar mijn instemming (als niet-uitbater!) met Enno. Er is altijd wel iemand die de resultaten ten eigen bate aanwendt.
Hans van Maanen, vroeger wetenschapsredacteur van de Volkskrant, rekende het allemaal nog eens na en ontdekte zelfs dat de hoeveelheid koffie er helemaal niet toe doet.
Onderwijl: ik vroeg het vanmiddag weer op een terras (Schiphol) en ook daar wist de bediening van het onderzoek: van koffie ga je later dood.
Er zou een internationaal verbod moeten komen op onderzoek naar de effecten van koffie, thee, limonade, gevulde koeken, vieze boekjes en gazomaardoor...