Een (opmerkelijke) uitkomst is wel dat wie 8 of meer koppen koffie per dag drinkt, over een periode van 10 jaar 14% minder kans heeft te overlijden. Toch spreken de onderzoekers maar van een gering effect. Cafeïne zelf blijkt niet verantwoordelijk voor het gezondheidseffect. Er was geen verschil te zien tussen gewone koffiedrinkers en décaf- of instantdrinkers. Welke van de vele andere stoffen in het brouwsel, antioxidanten en mineralen, koffie zo’n gezonde drank maken, is nog altijd onduidelijk.
Onderzoeksleider Erikka Loftfield zegt in The New York Times: “Zoals het er nu voorstaat stelt deze studie koffiedrinkers gerust, maar geeft geen advies. De resultaten geven niet aan dat je koffie moet gaan drinken voor je gezondheid.” The Independent verwoordt de slag om de arm zo: “Goed nieuws voor koffieliefhebbers, zeven koppen per dag drinken kan je helpen langer te leven.”
#3 Harry,
Dat soort berichten geloof ik sowieso nooit. Langer leven is een optelsom van heel veel dingen.
Wil je daar dan allemaal aan voldoen dan is het eventuele geringe positieve effect van veel koffie toch echt wel te verwaarlozen.
Absoluut, Sytske. Ik hou ook erg van koffie. Maar je ziet wat de media er weer mee doen: "The Independent verwoordt de slag om de arm zo: “Goed nieuws voor koffieliefhebbers, zeven koppen per dag drinken kan je helpen langer te leven.” "
#1 Harry,
Dat koffie blijkbaar niet erg schadelijk is vind ik persoonlijk het belangrijkste...
Zoals gebruikelijk, de media en het sinasappel-argument. Of, op z'n wetenschappelijks: confusing concurrence with causality. In de taal van de HBS-natuurkundeleraar: een sinasappel is rond. De aarde is rond. Conclusie: de aarde is een sinasappel. Of in de taal van de Wageningse hoogleraar HCD de Wit (let op: niet CT): het is er, en het gebeurt. Maar het gebeurt niet OMDAT het er is.
"Conclusions and Relevance: Coffee drinking was INVERSELY ASSOCIATED with mortality, including among those drinking 8 or more cups per day and those with genetic polymorphisms indicating slower or faster caffeine metabolism. These findings SUGGEST the importance of NONCAFFEINE CONSTITUENTS in the coffee-mortality association and provide further reassurance that coffee drinking can be a part of a healthy diet." (Nadruk van mij). Er wordt heel netjes gesteld dat er "iets" schijnt te zijn wat koffiedrinkers langer laat leven, maar dat het blijkbaar niet de caffeine is. Het hoeft zelfs niet eens de koffie te zijn. Koffiedrinken kan best vaak samengaan met iets anders in het levenspatroon of de voeding wat dan wel de reden is van de langere levensduur. Daar verandert het grote cohort niets aan, de causaliteit blijft onbewezen. Alles wat je hierop gebaseerd kunt zeggen, is dat koffie blijkbaar niet erg schadelijk is.