Giuseppe Lavazza, bestuursvoorzitter van het bekende Italiaanse koffiemerk Lavazza, waarschuwt sinds juni in de financiële media dat de koffieprijzen flink zullen stijgen. In interviews met de Britse Financial Times, de Duitse WirtschaftsWoche en Reuters, het Amerikaanse persbureau voor zakelijk nieuws, schetste Giuseppe Lavazza van de gelijknamige Turijnse premium koffiegigant dat koffie drinken stukken duurder wordt. Lavazza ziet zes belangrijke oorzaken.

Klimaatverandering
Klimaatverandering heeft een directe impact op de koffieproductie, vooral in de grootste koffieproducerende landen. Vietnam, de grootste producent van de zure en van oudsher wat goedkopere robusta-koffie, heeft te maken met aanhoudende droogte. De oogsten nemen sterk af. Hoewel juist robusta goed tegen droogte kan, is het vochtgebrek dat klimaatverandering in Vietnam met zich meebrengt te extreem. Naar verwachting zal de oogst dalen van 31,6 miljoen 60-kilo zakken in het seizoen 2021/2022​ tot 24 miljoen zakken in het seizoen 2024/2025, een daling met 24%.

Alles wat mis kan gaan, gaat mis. Groeiende vraag, afnemend aanbod door klimaatverandering, verstoorde distributie en boeren die de prijs opdrijven nu ze een machtspositie krijgen
In Indonesië veroorzaakt juist te veel regen problemen. Het hemelwater bemoeilijkt de bestuiving van de robusta-koffieplanten en tast de kwaliteit van de bonen aan. Ook Brazilië, een grote producent van zowel arabica als robusta, ziet tegenvallende oogsten door ongunstige weersomstandigheden.

Omvaren vanwege terrorisme op de Rode Zee
Ook transportproblemen spelen een grote rol in de stijgende koffieprijzen. Lavazza benadrukt dat het scheepstransport vanuit Azië en Oost-Afrika fors duurder is geworden. Aanvallen van Houthi-rebellen bij de ingang van de Rode Zee hebben ertoe geleid dat schepen moeten omvaren, wat de transportkosten heeft verviervoudigd. Veel koffiebonen worden vanuit Vietnam, Indonesië en Oeganda ingevoerd in Europa, en de verstoring van de snelle route via het Suezkanaal heeft aanzienlijke gevolgen​.

Europese Regulering
Daarnaast brengt de Europese ontbossingsverordening extra complicaties met zich mee. Vanaf december moeten EU-importeurs voor producten zoals koffie gedetailleerd in kaart brengen waar deze zijn verbouwd. Lavazza stelt dat slechts een klein deel van de boeren aan deze vereisten zal kunnen voldoen, waardoor Europese branders grotendeels afhankelijk worden van Braziliaanse bonen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot verdere prijsstijgingen​.

Stijgende vraag, beperkt aanbod
De mondiale consumptie van koffie blijft stijgen, vooral in de opkomende, maar grote markten China en India en daarnaast in Indonesië en het Midden-Oosten. De groeiende vraag in combinatie met een dalend aanbod verkrapt de markt. Volgens Lavazza zal de vraag in het komende jaar voor de vierde achtereenvolgende keer groter zijn dan het aanbod, zodat de prijzen verder zullen stijgen​.

Speculatie door boeren
Vietnamese boeren dragen ook bij aan de stijgende prijzen door minder bonen op de markt te brengen en voorraden aan te leggen in afwachting van verdere prijsstijgingen. Deze speculatieve strategie beperkt het beschikbare aanbod en drijft de prijzen verder op​ .

Veel minder arabicakoffie
Hoewel de problemen in Vietnam kansen bieden voor Brazilië om meer robusta te telen, wijst Lavazza erop dat de arabicaproductie op lange termijn bedreigd wordt door klimaatverandering. Onderzoek toont aan dat tegen 2050 ongeveer de helft van de wereldwijde arabicaoogst in gevaar zal zijn door de opwarming van de aarde​ .

Alles wat mis kan gaan, gaat mis. Groeiende vraag, afnemend aanbod door klimaatverandering, verstoorde distributie en boeren die de prijs opdrijven nu ze een machtspositie krijgen. In de EU komen daar ook nog eens strenge overheidsnormen bij. Zo'n markt creëert kansen voor producten als die van de Nederlandse start-up Northern Wonder, die een koffie-imitatie maakt op basis van lupine, gerst, rogge, kikkererwten, cichorei, zwarte bes, vijg en johannesbrood. Niet voor arabica espresso-drinkers zoals die van Lavazza, maar misschien straks wel voor gewone mensen. Een kilo koffie kost nu nog tegen de €9 en straks flink meer. Een bakkie chichorei en gerst, de ouderwetse koffievervanger, kan natuurlijk ook en koop je al voor een dikke €5 per pond. Je hebt alleen niet die caffeïne boost die Northern Wonder wel toevoegt.

Meer voor minder
De inflatie die na 2020, de inval van Rusland in Oekraïne leek te stabiliseren nadat voedsel circa 30% duurder is geworden ten opzichte van 2020. Niettemin lijken nieuwe onzekerheden als de onrust rond de Rode Zee, geopolitieke conflicten en structureel merkbare klimaatverandering de voedselinflatie toch verder aan te jagen. Volg onze tag meer voor minder en ontdek de producten en diensten die stilaan steeds een beetje duurder worden, soms zo duur dat consumenten in koopstaking gaan. Lees de verhalen over olijfolie, varkensvlees, chocolade, sinaasappelen en de prijzen in het café en restaurant.

Dit artikel afdrukken