Het Australische wijnbedrijf De Bortoli investeerde de afgelopen 10 jaar meer dan $15 miljoen om de eerste zero-waste wijnmaker te worden. De Bortoli bracht de hoeveelheid jaarlijks te storten afval terug van 300 naar 48 ton. De grootste winst boekte De Bortoli met de overstap van natriumhoudende chemicaliën op stoffen op basis van kalium. Dat maakt het mogelijk afvalwater te hergebruiken en het kaliumhoudende bezinksel aan te wenden als meststof voor de wijngaarden. Daarnaast gingen alle aspecten van het wijnmaakproces op de helling, van koeling, verlichting en verpakkingen via filterpompen en compressors tot composteersystemen voor de druivenschillen, -steeltjes en pitten.
Lees ook
- 0 Studenten ontwikkelen ‘leer’ uit fruitafval 31 jul 2015
- 0 Massachussetts stelt composteren voedselafval verplicht 1 okt 2014
- 0 Giftig plantje drijft Australische schapen tot ‘zelfmoord’ 22 mei 2014
- 0 Bijna geen afval meer in Britse voedingsindustrie 3 mrt 2014
- 0 Lage-prijzen campagnes blijken sleets 4 jul 2013