Mexico voerde in januari 2014 een suikertaks van 8% in op suikerrijke voedingsmiddelen met meer dan 275 kcal per 100 gram en op frisdranken. Uit onderzoek onder ruim 6.000 huishoudens blijkt dat na het invoeren van de belasting mensen gemiddeld 5% minder suikerrijke producten kopen, oftewel 25 gram per persoon. De invloed van de taks was het sterkst bij mensen met een lage sociaal economische status (SES). Zij kochten ruim 10% minder energierijke producten. Bij mensen met een hoge SES was er nauwelijks verschil. Al eerder werd bekend dat de verkoop van frisdrank door invoering van de suikertaks terugliep.
Lees ook
- 0 Frisdranksmokkel tussen Spanje en Portugal 25 okt 2021
-
0
+Mexico verbiedt verkoop van frisdrank aan kinderen 6 aug 2020
- 2 Drinkwater minder beschikbaar dan frisdrank 10 apr 2019
-
0
+Frisdrankbedrijven in de VS gooien het over een andere juridische boeg 4 jul 2018
-
4
+Van frisdrank en sap word je dik en dus moet de overheid ingrijpen 29 dec 2017
-
0
+‘Frisdrank steeds betaalbaarder voor meer mensen’ 9 mei 2017
- 0 ‘Frisdranktaks kansloos in Nederland’ 18 mrt 2016
- 0 Coca-Cola ontkent vertragingstaktiek in misleidingszaak 21 dec 2015
-
3
+In Mexico helpt ‘sugartax’ wél 28 jun 2015
- 1 Mexico haalt junkfood- en frisdrankreclames van de buis 17 jul 2014
Voor het tweede jaar op rij neemt het frisdrankgebruik in Mexico af, na de invoering van de suikertaks in 2014. Het eerste jaar nam de verkoop van frisdrank met 5,5% af, in het tweede jaar was dit 9,7%, blijkt uit nieuw onderzoek. De suikertaks heeft nog steeds de grootste impact op de armere gezinnen. Zij dronken in 2014 18,8 ml per persoon per dag minder (9%) en in 2015 29,3 ml (14,3%). De verkoop van andere dranken zonder de suikertaks is gemiddeld 2% omhoog gegaan in twee jaar. De productie van flessen water is omhoog gegaan, wat volgens de onderzoekers kan betekenen dat een deel van de consumenten frisdrank heeft ingeruild voor water.
Het effect op de gezondheid van het verminderde frisdrankgebruik kunnen de onderzoekers nog niet berekenen, maar de auteurs schrijven dat “deze vermindering in consumptie een positieve invloed op de gezondheid kan hebben en gezondheidszorgkosten kan verminderen”.
The mean volume of purchases of taxed foods in 2014 changed by -25 g (95% confidence interval = -46, -11) per capita per month.
25 gram minder suiker per persoon per wat?