In de Gezondgids stelt de Consumentenbond vruchtenlimonadesiroop aan de kaak. Ondanks de verleidelijke claims ('met 75% vruchtensap'), bevatten siropen minder fruit dan gewoon fruitsap. Het meest voorkomende ingrediënt is suiker. Meestal treft de consument de term 'vruchtensap uit concentraat' op het etiket aan.

Dat betekent dat voor de siroop 'doodgewoon ingedikt vruchtensap' is gebruikt dat met water is aangelengd. Maak je van de siroop een glas limonade, dan drink je dubbel verdund en dus erg waterig vruchtensap met suiker.

Ook de vele fraaie vruchten die op een fles vruchtensiroop staan afgebeeld, is volgens de Consumentenbond niet meer dan een verleidingstruc. Het meest gebruikte sap in vruchtensiropen is appelsap. Een andere veelgebruikte vrucht in de vruchtensiroop is tomaat. Net als appel is tomaat een goedkoop ingrediënt. Bovendien maakt tomaat een siroop extra dik, wat veel mensen als 'fruitig' ervaren.

Er bestaat ook vruchtenlimonadesiroop zonder fruit. Die is te herkennen aan de vermelding 'met ...-smaak'. De smaak is in die gevallen afkomstig van aroma's.
Consumentenbond - abcVerkooptrucs limonadesiroop | Consumentenbond
Reageer
  • Deel
Druk af