De Pompon rouge van de Mas de La Font Ronde (Gard) kwam zo uit de koelcel. Net zo koud dus als wit.

We zijn het in Nederland niet gewend. In zuidelijke landen is het heel gewoon om lichtere rode wijnen in de zomer koud en in de winter fris te drinken. Waarom we dat hier niet doen? Het is vast een kwestie van gewenning.

Ik woonde onlangs 2 maanden in Frankrijk en was gewend aan m'n BiB koud rood in de koelkast. Een Bag in Box dus, zo'n doos met een zak en tapje van 5 of zelfs 10 liter wijn. Toen ik onlangs terugverhuisde kwamen er een paar BiB's mee. Als vanzelf belandden ze ook hier in de koelkast. In wind en regen drinken we ons rood koud als wit. En ook hier is het zalig.
Op dit moment drinken we iets schandaligs. De wijn heet Lou Carignan (occitaans voor de Carignan, een Zuid-Franse druivensoort) en hij is van Jean-Jacques Maillac uit Roquebrun. Ik heb het niet zo op mensen die iets 'onbeschoft lekker' noemen, maar deze wijn is het. Gevaarlijk lekker zelfs, want het tapje gaat maar door en het teutert heerlijk aan. Het schandaal zit 'm in de prijs. Als je de 10 liter BiB terugrekent naar een fles kost'ie maar 1,50! En dat terwijl hij - Klei zou het fijn vinden - nauwelijks gezwaveld is en ik er in een fles ook rustig een tientje voor uit zou willen geven.

Bij Diny en Floris blijkt ook zo'n wijn te koop. Ze serveerden 'm al even koud als ik het zelf gewend ben. Het voelde als thuiskomen, ook al was het geen carignan, maar een gamay van maar 11,5%. Als je je zelf wilt beduvelen en bedenkt dat rood tegenwoordig zomaar 14,5% 'doet', mag je er dus een klein glaasje extra van.
Ik zou er nog heel lang over kunnen schrijven en gaan zemelen over bessen, frambozen en kersen, maar hij is gewoon zalig. Rood en toch koud. Bergen fruit, lekker koud en toch rood.
Het past bij alles. Over combineren hoef je nooit meer in te zitten. Bij kip, vis, varken, koe en geit, pasta, salade en zelfs bij vleesvervangers en frites zal Pompon meer dan gemiddeld lekker zijn.

De wijn wordt geïmporteerd door Vleck, maar ik sluit me aan bij Klei: ga naar Diny en Floris en koop er je eetspullen en dat 5 liter BiB-je Pompon om de week lekker door te komen. Omgerekend naar een fles betaal je nog steeds geen 5 euro de fles. OK, de mijne is goedkoper, maar daar moet ik dan wel 1350 kilometer voor heen en ook weer voor rijden.

pompon bib



Dit artikel afdrukken