Ook VARA-site Joop.nl kwam er nog even mee:

Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen, meldt de Volkskrant donderdag. Het blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Het Volkskrant bericht is hier te lezen.

Jaap Seidell twitte: Lezen jounalisten ook artikelen? Zwakke observationele studie met vage associaties. http://www.neurology.org/content/early/2011/12/28/WNL.0b013e3182436598.abstract

Foodlog schreef ooit over de voedingstheoretische verklaring voor hersenkrimp van de Leidse hoogleraar en lid van de Gezondheidsraad Hanno Pijl:

Professor Hanno Pijl (LUMC) kwam in het vakblad The Netherland Medical Journal met een ook voor leken prettig leesbaar Engelstalig artikel over de ontwikkeling van de mens in relatie tot de ontwikkeling van onze welvaartspathologieën. Pijl probeert vanuit onze evolutie te verklaren waarom we dik worden en last krijgen van andere welvaartsaandoeningen. Hij laat zien dat de diersoort mens zijn specifieke kenmerk - grote hersenen - heeft kunnen ontwikkelen door een menu dat veel minder koolhydraten en plantaardige vetten bevatte dan het huidige dat we inzetten sinds we, zo'n 10.000 jaar geleden, stopten met jagen en gingen boeren. Opmerkelijk is de uitspraak dat ons brein daardoor kleiner wordt. Dat komt niet door het boeren, maar van een koolhydraatrijkere voeding. Daar worden we niet alleen dikker, maar ook dommer van, maar we kunnen er als individu niets tegen doen. Wat Pijl betreft moet er maatschappelijk worden ingegrepen, niet alleen in de hoeveelheden voedsel die we naar binnen werken, maar ook in het type. Als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar hardhandiger en verplicht. 'Nolens, volens', schrijft hij.

Fotocredits: brainblogger
Dit artikel afdrukken