Twitter en pers citeren kritiekloos een door de Volkskrant hersenloos overgenomen berichtje. Onderzoek zou uitwijzen dat onze hersenen krimpen door het eten van Fastfood. Voedingsprofessor Jaap Seidell twitte deze ochtend wat twijfels: het is een zwak onderzoek met uiterst associatieve aanwijzingen.
Ook VARA-site Joop.nl kwam er nog even mee:
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen, meldt de Volkskrant donderdag. Het blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
Het Volkskrant bericht is hier te lezen.
Jaap Seidell twitte: Lezen jounalisten ook artikelen? Zwakke observationele studie met vage associaties. http://www.neurology.org/content/early/2011/12/28/WNL.0b013e3182436598.abstract
Foodlog schreef ooit over de voedingstheoretische verklaring voor hersenkrimp van de Leidse hoogleraar en lid van de Gezondheidsraad Hanno Pijl:
Professor Hanno Pijl (LUMC) kwam in het vakblad The Netherland Medical Journal met een ook voor leken prettig leesbaar Engelstalig artikel over de ontwikkeling van de mens in relatie tot de ontwikkeling van onze welvaartspathologieën. Pijl probeert vanuit onze evolutie te verklaren waarom we dik worden en last krijgen van andere welvaartsaandoeningen. Hij laat zien dat de diersoort mens zijn specifieke kenmerk - grote hersenen - heeft kunnen ontwikkelen door een menu dat veel minder koolhydraten en plantaardige vetten bevatte dan het huidige dat we inzetten sinds we, zo'n 10.000 jaar geleden, stopten met jagen en gingen boeren. Opmerkelijk is de uitspraak dat ons brein daardoor kleiner wordt. Dat komt niet door het boeren, maar van een koolhydraatrijkere voeding. Daar worden we niet alleen dikker, maar ook dommer van, maar we kunnen er als individu niets tegen doen. Wat Pijl betreft moet er maatschappelijk worden ingegrepen, niet alleen in de hoeveelheden voedsel die we naar binnen werken, maar ook in het type. Als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar hardhandiger en verplicht. 'Nolens, volens', schrijft hij.
Fotocredits: brainblogger
Dit artikel afdrukken
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen, meldt de Volkskrant donderdag. Het blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
Het Volkskrant bericht is hier te lezen.
Jaap Seidell twitte: Lezen jounalisten ook artikelen? Zwakke observationele studie met vage associaties. http://www.neurology.org/content/early/2011/12/28/WNL.0b013e3182436598.abstract
Foodlog schreef ooit over de voedingstheoretische verklaring voor hersenkrimp van de Leidse hoogleraar en lid van de Gezondheidsraad Hanno Pijl:
Professor Hanno Pijl (LUMC) kwam in het vakblad The Netherland Medical Journal met een ook voor leken prettig leesbaar Engelstalig artikel over de ontwikkeling van de mens in relatie tot de ontwikkeling van onze welvaartspathologieën. Pijl probeert vanuit onze evolutie te verklaren waarom we dik worden en last krijgen van andere welvaartsaandoeningen. Hij laat zien dat de diersoort mens zijn specifieke kenmerk - grote hersenen - heeft kunnen ontwikkelen door een menu dat veel minder koolhydraten en plantaardige vetten bevatte dan het huidige dat we inzetten sinds we, zo'n 10.000 jaar geleden, stopten met jagen en gingen boeren. Opmerkelijk is de uitspraak dat ons brein daardoor kleiner wordt. Dat komt niet door het boeren, maar van een koolhydraatrijkere voeding. Daar worden we niet alleen dikker, maar ook dommer van, maar we kunnen er als individu niets tegen doen. Wat Pijl betreft moet er maatschappelijk worden ingegrepen, niet alleen in de hoeveelheden voedsel die we naar binnen werken, maar ook in het type. Als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar hardhandiger en verplicht. 'Nolens, volens', schrijft hij.
Fotocredits: brainblogger
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De journalisten die het bericht overnamen konden duidelijk niet zo goed met wetenschap overweg. Een dijenkletser is en blijft de associatie die de wereld maar weer eens in werd geslingerd: hoe groter de hersenen, hoe groter de geest van het beest.
Er is vast een bepaald minimaal verband tussen hersengrootte en intelligentie (welk eigenlijk?), maar het is zo manifest onzinnig, dat het bericht bijna koddig van onbeholpenheid en gebrek aan elementaire middelbare schoolkennis aandoet.
Journalisten weten vaak niet wat een wetenschapper bedoelt als hij/zij het heeft over een associatie tussen variabelen. Het betekent dat er een samenhang is. Meer niet. In dit geval zou het gaan om een 'nutrient biomarker pattern' (wat dat ook mag wezen) hoog in transvetten dat is geassocieerd met een klein stel hersenen en verminderde cognitieve functie in ouderen met een gemiddelde leeftijd van 87 jaar. De journalist leest en denkt: wat veroorzaakt nu wat? Het spannendst is wanneer transvetconsumptie hersenvolume verkleint. Minder spannend is het wanneer personen met kleinere hersenen vaker transvetten nuttigen. Spannend of niet, het is allemaal even mogelijk. Lekker vaag denkt de journalist en hij maakt er van de weeromstuit maar een verhaal van, maar de wetenschapper kan niet veel anders dan concluderen: er is meer onderzoek nodig.
Wouter, die reactie sloeg uit. Ver zelfs. Door de laatste streep van de lachmeter heen. Het onderzoeksresultaat is absurd gerapporteerd. In het Engels kun je het mooi zeggen: 'partisan'. Het onderzoek zelf zegt overigens slechts dat er aanleiding is voor verder onderzoek.
De journalisten bleken haastige of slechte lezers. Tis de vraag of we het altijd hardop moeten voorkauwen.
Vraag is en blijft: waarom citeert iedere serieuze krant en heel twitter het en wat denken die er zelf van? Het antwoord laat zich raden. Niets.
En nogmaals: het ziet ernaar uit dat onze hersenen al 10.000 jaar krimpen als gevolg van een veranderd voedingspatroon: minder beesten, meer planten. Dat wil overigens niet zeggen dat we dommer worden. Volume en werkzame delen zijn 2 dingen. Kijk maar naar koeien: grote kop, meer hersenen dan wij maar ze rijden geen auto en konden die ook niet bedenken.
En wist je dat Neanderthalers meer brains hadden dan wij? Zo'n 100 cm3. Toch kwamen wij een eind verder dan zij.
Ik geloof dat beide laatste feiten algemene middelbare schoolkennis uit de brugklasles biologie is. Alleen daarom al is het om je de ballen uit je broek te lachen dat kranten een bericht met de suggestie 'Fastfood maakt je dommer' overnemen.
Waarom schatert de redactie van Foodlog niet om dit soort onzin?
Weet je wat er staat? Wie eet wat mag van de dokter krijgt meer hersenen.
Klopt.
Kijk maar naar Roos Vonk.