Volgens Follow the Money volgt uit de Kamerbrief een minimale krimp van de veestapel. In plaats van 'het mes' waar De Telegraaf boeren de stuipen mee op het lijf had gejaagd na een lek vanuit de Nederlandse intensieve veehouderij, zou de krimp van de veehouderij niet meer zijn dan wat knipjes 'met een nagelschaartje'. Volgens de Volkskrant is de krimp echter significant. Beide dagbladen hebben het over afromingspercentages van fosfaatrechten bij verkoop van bedrijven buiten familieverband. De mestproductie wordt in Nederland - ook als het om het vluchtige stikstof gaat - gereguleerd met fosfaat.

Volgens Follow the Money is de krimp een wassen neus, omdat het aantal verkopen buiten familieverband maar gering is. Voor de Volkskrant zijn die afromingen zo serieus dat de krant er het plan van voormalig minister Piet Adema in ziet, waar de BBB, de partij van de minister, zo tegen was.

Ander staatje
In boerenkringen circuleert een totaal ander staatje. Daaruit moet blijken dat de mestproductie van de melkveehouderij veel minder hoeft te krimpen dan in het plan van Adema, terwijl de varkenshouderij en, in wat minder mate, de pluimveehouderij opeens het haasje zijn. De mestproductie ('MPR' in het staatje, zie de box hieronder) van de varkenshouderij moet binnen een jaar met 25% dalen en die van de pluimveehouderij met 17%. Die van de melkveehouderij nog maar met 2%. In het plan van Adema moesten alle dierlijke sectoren 10% minder mest produceren binnen een jaar. 'Samen uit, samen thuis.' Daar maakte deze minister een eind aan door nadrukkelijk te kiezen voor koeienboeren. Varkensboeren hebben volgens dat staatje het nakijken.

Het staatje dat in boerenkringen circuleert:

Op Boerderij heeft hoofdredacteur Jan Vullings het over weer andere getallen. De fosfaatproductie van de varkenshouderij moet 18% krimpen, die van de pluimveehouderij 14%, en die van de melkveehouderij 6%, schrijft hij.

Te constateren valt dat er heel verschillende cijfers uit de mestbrief van de minister worden afgeleid. Dat is een kwalijke zaak. Niet zozeer voor de rekenaars die hun cijfers de wereld inslingeren alsof ze waar zijn, maar voor de mestbrief. Die hoort duidelijk te zijn, omdat er voor boeren veel vanaf hangt.

Na vandaag - Prinsjesdag - zal de Tweede Kamer onder meer over de mestbrief debatteren. Vraag één hoort te zijn: wat betekent de brief in precieze cijfers voor welke groepen boeren? Dat kan nooit te veel gevraagd zijn.

Buitenhof over de mestbrief
Afgelopen zondag reageerde LTO Nederland voorzitter Ger Koopmans in Buitenhof op de mestplannen van de minister Wiersma. LTO Nederland toonde zich afwijzend bij de publicatie van mestbrief. In Buitenhof bleek het wel weer mee te vallen. Ook bij Buitenhof kwamen weer iets afwijkende cijfers op tafel. Interviewer Pieter-Jan Hagens probeerde door de mist heen te breken.

Dit artikel afdrukken