KunsthalKOOKT, pionier onder de ‘eerlijk eten' festivals, is terug van weggeweest! Aan de vijfde editie doen bekende gezichten mee, maar ook kleinschalig werkende boeren, bakkers, vissers, slagers en andere producenten die onbekend zijn bij het grote publiek. Nog meer dan voorheen mogen bezoekers proeven van wat direct van het land of uit de zee komt. Ook andere stadsinitiatieven krijgen de ruimte; zij geven een voorproefje van hun eigen markten en festivals in 2015.

KunsthalKOOKT vraagt sinds haar eerste editie in 2004 aandacht voor een duurzame en gezonde eetcultuur en is hiermee de ‘moeder' van alle eerlijk eten-festivals van Nederland. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni wordt het verhaal achter goed voedsel nog verder uitgediept.

’De Markthal’
KunsthalKOOKT & Kweekt bestaat uit ‘De Markthal', de daglichthal van de Kunsthal die wordt omgetoverd tot foodmarket. ‘De Kookhal' is een plek voor kookdemonstaties, lezingen, discussies, presentaties van chef-koks, kwekers, barista’s, groenteveredelaar en zeewiersnijders. Kortom: voor verdieping. Het programma is gevarieerd, met thema’s als groenten uit de zee, kruiden uit de duinen en een moestuinspreekuur voor stadsmensen tot de eetrituelen tijdens de ramadan door schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saïda. Slow Food presenteert elke dag een chef en zijn leveranciers, een kijkje in het ‘Vlees van de toekomst’.

Terras en ‘Wildplukwandelingen’
Buiten op het terras aan de Westzeedijk staan picknicktafels waar bezoekers kunnen genieten van hun zojuist gekochte waren. In het Museumpark, de achtertuin van KunsthalKOOKT & Kweekt, worden door Slow Food ook ‘Wilplukwandelingen’ gehouden op zoek naar eetbaar groen (aanmelden) en de imker van de Odin-imkerij neemt je mee het dak op naar de Kunsthalbijen.

’Tomatenfabriek’
In ‘De Kweekhal', die deze editie wordt omgetoverd tot ‘Tomatenfabriek’, kunnen kinderen en hun ouders kennismaken met de wondere wereld van het plantenrijk en ontdekken hoe leuk - en lekker - het is om je eigen groenten te zaaien en oogsten. De Kweekhal blijft de hele zomer opengesteld voor publiek.

Wil je precies weten wie er aanwezig zijn, bekijk dan het website of programma.

Praktische gegevens:
Data en tijden: vrijdag 19 en zaterdag 20 juni van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 21 juni van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: € 7,50 (passepartout voor drie dagen € 15) inclusief proeven in de ‘Markthal’, presentaties en demonstraties in het ‘Kooktheater’ en bezoek aan de ‘Tomatenfabriek’. Kinderen t/m 5 jaar gratis, jongeren t/m 18 jaar € 2,00, CJP en studenten t/m 26 jaar € 5,00. Tijdens Kunsthal Kookt is de Museumjaarkaart en de Rotterdampas niet geldig.
Tickets zijn online te bestellen.
Adres: Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA te Rotterdam.

Fotocredits: ‘KunsthalKOOKT & Kweekt festival 19/20/21 juni’, Kunsthal Rotterdam, via Facebook
Dit artikel afdrukken