In oktober maakte de Nederlandse kweekvleesprofessor en -ondernemer Mark Post bekend een commercieel kweekvleesbedrijf op te willen richten. De NOS meldt vandaag dat Post en voedseldeskundige Peter Verstraate deze maand het bedrijf Mosa Meat echt oprichten. Binnen vijf jaar willen ze hun kweekvlees commercieel kunnen aanbieden.
Post en Verstraate onderzoeken hoe ze het productieproces kunnen opschalen zodat het vlees goedkoper wordt. Verder zijn ze bezig om de smaak van het vlees te verbeteren door vetweefsel aan het droge spierweefsel toe te voegen.
Kweekvlees uit de fabriek kost in het begin waarschijnlijk tussen de 10 en 20 euro per kilo. Dat is nog steeds te duur voor hamburgervlees. "De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden", zegt Post.
Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen, wordt de productie opgestart. Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders en denkt het bedrijf na over de positionering van het kweekvlees ten opzichte van andere vleesproducten en vleesvervangers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met het vlees nog goedkeuren voor verkoop op de Nederlandse markt.
NOS - Start-up wil binnen vijf jaar betaalbaar kweekvlees
Post en Verstraate onderzoeken hoe ze het productieproces kunnen opschalen zodat het vlees goedkoper wordt. Verder zijn ze bezig om de smaak van het vlees te verbeteren door vetweefsel aan het droge spierweefsel toe te voegen.
Kweekvlees uit de fabriek kost in het begin waarschijnlijk tussen de 10 en 20 euro per kilo. Dat is nog steeds te duur voor hamburgervlees. "De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden", zegt Post.
Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen, wordt de productie opgestart. Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders en denkt het bedrijf na over de positionering van het kweekvlees ten opzichte van andere vleesproducten en vleesvervangers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met het vlees nog goedkeuren voor verkoop op de Nederlandse markt.
Kweekvlees blijft intrigeren. Het is een uitermate boeiend wetenschappelijk experiment en op de markt in 5 jaar zou misschien best kunnen, maar dan als hippe gadget in evenzo hippe restaurants voor forse prijzen. Marc heeft gelijk, ethisch moet je het e.e.a. overwinnen, maar vooral de kostprijs blijft een groot vraagteken. Daar zit ook direct een ander addertje onder het gras; kun je kweekvlees produceren met minder fossiel en andere resources dan echt vlees? Ook dat blijft nog even in raadselen gehuld omdat we de parameters niet kennen. Als er meer wordt geproduceerd, zal het efficiënter worden is natuurlijk een prima stelling, maar hoeveel en wat? We weten het niet.
Voordat je ook maar kunt gaan denken over concurrerende kostprijzen moet je eerst nadenken over de fundamentele input voor de cellen, de voedingsbodem bijvoorbeeld en een paar andere parameters zoals energie. Dat wetenschappers tegenwoordig al in een vroeg stadium naar de publiciteit grijpen en aldus suggereren dat we vlak voor een doorbraak staan heeft meer te maken met het verkrijgen van budget voor het onderzoek dan met de nabijheid van de doorbraak. Daarin staat invitrovlees beslist niet alleen. Want dat dingen technisch kunnen, wil nog niet zeggen dat er een goede economische haalbaarheid is, zie bijvoorbeeld waterstof.
De betrokkenen weten natuurlijk best wel, net als bij de kweek van binnendijkse tong, dat die parameters in de basis (nog) in de verste verte niet kloppen. Maar tegenover investeerders ben je liever positief en verdring je de problemen liever naar de achtergrond, al zijn die nog zo fundamenteel.
Er zal dus nog wel heel wat water door de Maas stromen voordat in Maastricht een heuse hoogvolumige kweekvleesfabriek staat die geld verdient, maar dat doet niks af van de prestaties van Mark Post e.a. die ervaring opdoen met een unieke nieuwe manier om vlees nu eens echt te "maken" en niet te "kweken", want dat laatste doe je met beesten. Het simpele feit dat het kan is boeiend, de kermis er omheen zie ik meer als noodzakelijk (financieel) kwaad.
De technische uitdagingen zijn enorm complex om kweekvlees zo te krijgen dat het sensorisch kan wedijveren met natuurlijk vlees. We staan daar niet meer bij stil maar vlees als zodanig zit bijzonder ingenieus in elkaar.
Terwijl we het bij kweekvlees alleen hebben over grondstof voor gehakt/burger/schijven en niet over een spier zoals een entrecote, rib eye of karbonade.
Het zou echt een enorme doorbraak zijn als dit lukt. Mosa Meat zou er goed aan doen om nu al te gaan communiceren over hun innovatie en proces om de consument mee te krijgen. Dit is niet alleen een technisch issue maar nog veel meer een zaak van acceptatie.