image Er is ook goed nieuws voor varkens te melden. Dit weekend traden de nieuwe EU-regels voor het vervoer van levend vee in werking, het gevolg van een compromis uit 2004. Markos Kyprianou, als lid van de Europese Commissie belast met gezondheidszaken, noemt het "belangrijke wetgeving, die stress en leed van dieren tijdens land- en zeevervoer zal moeten verminderen." Het compromis houdt echter ook in dat een voorstel ter beperking van de reistijd van levende dieren is uitgesteld tot eind 2009.

Volgens de nieuwe regels zullen transportmiddelen die langer dan 8 uur met dieren onderweg zijn, moeten worden aangepast en officieel goedgekeurd. Nieuwe apparatuur moet een aan de dieren aangepast microklimaat in het vervoersmiddel creëren en de regels voor het toedienen van water zijn aangescherpt. Verder zullen chauffeurs van levend transport verplicht een cursus moeten volgen. De nieuwe voorschriften betreffen de hele vervoersketen. Veel stress vindt paats bij het in- en uitladen, dus ook daar worden hogere eisen aan gesteld. Ook de voorschriften voor het transport voor jonge en pasgeboren dieren zijn vanaf nu strenger geworden. En vrouwtjesdieren krijgen zwangerschapsverlof: tot een week na de bevalling mogen zij helemaal niet vervoerd worden. Tot slot zijn niet alleen de regels, maar ook de handhaving verbeterd, ondermeer door de invoering van een volgsysteem per satelliet.

1/2005/EC bevat geen nieuwe regels voor reistijden of aantal dieren per vierkante meter, zoals wel in het oorspronkelijke voorstel van de Commissie had gestaan. Hierover werd geen overeenstemming bereikt. Kyprianou heeft echter beloofd om voor het eind van 2009 met nieuwe voorstellen op dit gebied te komen.

Zie voor het EU-document de EU-voedselveiligheidssite "Van boerderij tot vork".

Bron: thePigSite.com
Dit artikel afdrukken