Maar liefst 84% van de Europese burgers vindt dat boerderijdieren beter beschermd moeten worden. Ruim twee jaar geleden zei de Europese Commissie al toe een einde te zullen maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, als reactie op een Europese burgerinitiatief .

Dat initiatief van dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIFW) werd door 1,4 miljoen burgers ondertekend. Een ander burgerinitiatief voor een verbod op de pelsdierfokkerij haalde 1,5 miljoen burgerhandtekeningen op. Frankrijk pleitte voor een verbod op het doden van haantjes in de eierindustrie, dat in Duitsland al is ingevoerd.

De beloofde herzieningen van de dierenwelzijnsregels verdwenen van de agenda toen de boeren in heel Europa protestacties organiseerden. Brussel haalde bakzeil en zwakte de ene na de andere maatregel af. "In de afgelopen maanden heeft de Europese Commissie van Ursula von der Leyen de vervuilingsregels voor industriële boerderijen versoepeld, plannen voor duurzame voedselproductie laten vallen, doelstellingen voor het terugdringen van pesticiden losgelaten en inspanningen voor een veerkrachtige watervoorziening op de lange baan geschoven. Sommige nationale regeringen hebben EU-plannen om de natuur in Europa te herstellen bevroren en de regels voor zorgvuldigheidseisen van bedrijven om mensenrechten en het milieu te beschermen in gevaar gebracht," schrijven ruim 140 Europese NGO's, waaronder CIFW, in een Open Brief.

Dat tijdens het laatste Landbouw en Visserij-overleg van de lidstaten vóór de verkiezingen Slovenië, Bulgarije, Frankrijk, Portugal en Zweden er op aandrongen dat de EU voorop moet blijven lopen in dierenwelzijn en bescherming van dieren tijdens de slacht, vindt CIFW dan ook lovenswaardig. Dat verwachten EU-burgers nu eenmaal en dat zal de maatschappij waarderen, zegt het CIWF. "Er is geen rechtvaardiging voor het uitblijven van de langverwachte herziening van de dierenwelzijnswetgeving en een voorstel om kooiboerderijen te verbieden," zegt ook Owen Gibbons, Regionaal Directeur Campagnes en Belangenbehartiging. "Alle benodigde effectbeoordelingen en raadplegingen zijn afgerond en goedgekeurd. Verder dralen betekent voortgezet lijden voor miljoenen boerderijdieren en onzekerheid voor Europese boeren.”

Wat Europese boeren, en met name West-Europese, helpt is het sluiten de grenzen voor product uit niet EU-landen met lagere eisen of van lagere standaards dan in de EU worden gehanteerd. Dat creëert een Europese markt op basis van strengere normen die concurrentie van buitenaf bemoeilijken.


Dit artikel afdrukken