De meeste huisdiereigenaren behandelen hun honden en katten tegen vlooien en teken, met vlooienbandjes, druppels of sprays. Maar lang niet iedere hondenbezitter realiseert zich dat in veel van die middeltjes gifstoffen zitten die in de landbouw inmiddels verboden zijn, zoals fipronil en imidacloprid.

Bij het restafval
"Baasjes weten vaak niet dat behandelde dieren een gevaar zijn voor de natuur," zegt Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland. "Omdat honden- en kattenharen een geliefd nestmateriaal zijn voor mezen, komen vogels via dierenharen direct in aanraking met het gif. Ook al eten ze de haren niet, ze zitten wel dagen op het nestmateriaal. Zeker jonge vogels die net uit het ei komen zijn kwetsbaar. Behandelde haren uit de borstel horen daarom bij het restafval."

Een paar jaar geleden, in 2019, kwam de vrees op dat jonge meesjes dood gingen doordat mensen spoten tegen de buxusmot. Onderzoek naar de koolmezensterfte leverde op dat er wel 26 verschillende pesticiden gevonden werden in jonge dode mezen. Alleen waren dat geen buxusmotbestrijdingsmiddelen, maar vooral de antivlooienmiddelen die voor huisdieren gebruikt werden.

Twee jaar later, in 2021, trok Pesticide Action Network (PAN) aan de bel. Ook in het haar van huisdierbezitters was fipronil aangetroffen. PAN wees erop dat voor (voedsel)gewassen en geneesmiddelen verschillende toelatingscriteria gelden: onze huisdieren eten we niet op, en dus zijn pesticiden die als diergeneesmiddel bedoeld zijn in een hoge dosis en zonder ecologische risicobeoordeling toegelaten.

En dat terwijl die middelen wel degelijk ecologische gevolgen hebben. Rioolwaterzuiveringen signaleren regelmatig hoge concentraties fipronil en imidacloprid, afkomstig van de vlooienmiddelen. Trimsalons blijken herkenbare vervuilers. En dus gingen onderzoekers meten hoe het zit met de waterkwaliteit in vennetjes en vijvers waar honden in zwemmen. Zowel in stads- als in natuurgebieden bleken de schadelijke stoffen terug te vinden. "Als te veel honden in een klein afgesloten vennetje gaan zwemmen, kan het waterleven eraan kapot gaan”, aldus ecotoxicologisch onderzoeker Roessink.

Vogelbescherming Nederland wil het liefst dat je die plukken hondenhaar weer mee naar huis neemt en weggooit in de container voor het restafval. Als je je hond niet behandelt tegen vlooien of teken hoeft dat niet, maar dat weet ik natuurlijk niet als ik je zie klooien met Wodan in het bos of op de hei.
Dit artikel afdrukken