Vorige week werd bekend dat de Noord-Hollandse supermarktketen Deen het vlees van Oud-Hollandse koeienrassen gaat voeren. Van snackmaker Royaan ontvingen we het volgende persbericht:
Royaan, fabrikant van premium snackmerken als Van Dobben en Kwekkeboom, meldt een samenwerking te zijn gestart met de stichting Lakenvelder voor de afname van Lakenvelder rundvlees. Het vlees van dit bijzondere, oud-Hollandse runderras is veel geprezen om haar kwaliteit en wordt gezien als een van de beste Nederlandse rundvleessoorten. Op dit moment ontwikkelt Royaan een aantal nieuwe onderscheidende producten waarvoor Lakenveldervlees zal worden gebruikt.
Royaan werkt hiervoor samen met vleesbedrijf Groothedde in Vaassen (Gelderland) die onder andere de Lakenvelder runderen in Nederland op de markt brengt. “We zetten met deze samenwerking een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de keten en de leveranciers van wie wij ons vlees betrekken“, aldus Bart Bakker CEO van Royaan. “Onze toekomstmissie is gericht op het produceren van premium snackproducten die niet alleen lekker zijn maar vooral ook eerlijke, authentieke en betrouwbare ingrediënten bevatten”.
Lakenvelder is een authentiek Nederlands runderras dat al in de middeleeuwen werd beschreven en veel op landgoederen te vinden was. Onlangs werd in een, door NieuwVers georganiseerde rundvleesproeverij Lakenveldervlees gekozen als een van de beste Nederlandse rundvleessoorten. Ook besteedde top-chef Robert Kranenborg uitgebreid aandacht aan dit runderras in een uitzending van DWDD University.
Dit artikel afdrukken
Royaan, fabrikant van premium snackmerken als Van Dobben en Kwekkeboom, meldt een samenwerking te zijn gestart met de stichting Lakenvelder voor de afname van Lakenvelder rundvlees. Het vlees van dit bijzondere, oud-Hollandse runderras is veel geprezen om haar kwaliteit en wordt gezien als een van de beste Nederlandse rundvleessoorten. Op dit moment ontwikkelt Royaan een aantal nieuwe onderscheidende producten waarvoor Lakenveldervlees zal worden gebruikt.
Royaan werkt hiervoor samen met vleesbedrijf Groothedde in Vaassen (Gelderland) die onder andere de Lakenvelder runderen in Nederland op de markt brengt. “We zetten met deze samenwerking een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de keten en de leveranciers van wie wij ons vlees betrekken“, aldus Bart Bakker CEO van Royaan. “Onze toekomstmissie is gericht op het produceren van premium snackproducten die niet alleen lekker zijn maar vooral ook eerlijke, authentieke en betrouwbare ingrediënten bevatten”.
Lakenvelder is een authentiek Nederlands runderras dat al in de middeleeuwen werd beschreven en veel op landgoederen te vinden was. Onlangs werd in een, door NieuwVers georganiseerde rundvleesproeverij Lakenveldervlees gekozen als een van de beste Nederlandse rundvleessoorten. Ook besteedde top-chef Robert Kranenborg uitgebreid aandacht aan dit runderras in een uitzending van DWDD University.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is zeer interessant nieuws. Een ras dat qua rendement veel duurder is dan bijvoorbeeld Blonde d'Aquitaine en twee keer zo duur is als melkvee, dat moeten wel hele kostbare bitterballen worden, of Royaan moet het gehalte Lakenvelder rundvlees in de Lakenvelder ballen gaan aanpassen.
Een andere vraag die mij bezighoudt, is het aantal slachtingen. Stel dat Deen en Royaan goed zijn voor 5000 kg Lakenvelder rundvlees per week. Met de gratis (of heeft Kranenborg toch wat ontvangen ?) pr, is 5000 kg pw een lage schatting, want iedereen wil het meest milieubewuste (lokaal !) en diervriendelijke (3 sterren BLk !) en lekkerste (NieuwVers !) rundvlees van Nederland.
Stel dat één Lakenvelder 250 kg rundvlees zonder been levert, dan moet je 20 dieren per week slachten om Deen en Royaan te voorzien van dit supervlees. Dat zijn er 1000 per jaar. Een gouden regel is dat je jaarlijks maximaal 1/3 van je veestapel kan slachten. Dus als iemand mij kan vertellen waar die 3000 Lakenvelders grazen (het hele jaar door toch ?), dan hou ik mij aanbevolen.