De landelijke Open Imkerijdag is voor iedereen die interesse heeft in de natuur, bijvriendelijk tuinieren of er gewoon een leuk dagje op uit wil. Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby en laten met plezier zien waar ze mee bezig zijn.
Het af en aan vliegen van honingbijen naar hun kasten is op een zomerse dag een spectaculair gezicht. Verschillende imkers geven demonstraties over hoe ze honing met een speciale slinger uit raten halen. Zo kun je zien waar de honing vandaag komt, de eerste voorjaarshoning proeven en een potje lokale honing inslaan.

Kijkje in de bijenkast
Misschien verzamel je wel genoeg moed om een kijkje in een van de bijenvolken te nemen. Je ziet hoe bijen hun nectar en stuifmeel in raten opslaan, hun broed verzorgen of een nieuwe wasraat bouwen. Hierbij kun je het verschil in werksters en darren ontdekken. Als je geluk hebt, laat de koningin van het volk zich ook even zien. De imkers leggen je graag van alles uit. Bij sommige imkers kun je de bedrijvigheid ook achter glas, in een observatiekast, bekijken.

Daarnaast kun je bij de imkers ook terecht voor vragen over het houden van bijen, hoe je jouw tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten en hoe je kunt helpen bij het verbeteren van de bijenstand.

Deelnemende imkers
Zo’n 250 imkers openen op zaterdag, zondag of beide dagen hun deuren. Zie voor de deelnemende adressen de website van de landelijke Open Imkerijdag.

Fotocredits: ‘Einblick in den Bienenstock’, Rainer Stropek
Dit artikel afdrukken