De volledige titel van het boekje luidt: Le Bon Choix au supermarché - Bien acheter pour la santé et la ligne. Vrij vertaald: de juiste keuze in de super - wat te kopen voor lijf en lijn. Het staat boordevol feitelijke informatie, overzichtelijke vergelijkingspagina's en buitengewoon eenvoudige voedingsadviezen. Er is maar één nadeel: het is in het Frans geschreven en gaat over het Franse supermarktaanbod.

Le Bon Choix is geschreven door een collectief van journalisten en diëtisten/voedingsdeskundigen, die gezamenlijk de voedingssite lanutrition.fr samenstellen. Ze hebben een aantal categorieën voedingswaren gedefinieerd ("schappen"): verse groenten en fruit, vis, vlees en vleeswaar, zuivel, kruiderijen (condiments), hartige kruidenierswaren, zoete kruidenierswaren, brood en gebak, dranken en diepvriesproducten. Ieder "schap" wordt ingeleid en gelardeerd met korte hoofdstukjes waar informatie gegeven wordt over voedingswaarde, additieven, voor- en nadelen van bepaalde conserveringsmethodieken, populaire misvattingen en nog veel meer. Feitelijk, leesbaar en to-the-point. Elk hoofdstukje eindigt met een relevante tip voor dat schap: 'faites le bon choix'. "Maak de goeie keus'. Je voelt je eindelijk weer serieus genomen.

Daarna wordt het echt smullen: uit alle schappen hebben ze 10 of 12 producten geanalyseerd, A-merken en huismerken van de verschillende supermarkten. Heel overzichtelijk en herkenbaar dus. Op de linkerpagina staan steeds de OUI producten, met naam, foto en analyse, de rechterpagina toont de NON-producten. In de analyse wordt kort aangegeven waarop de kwalificatie gebaseerd is: bijvoorbeeld 'le flop' extra-light Mayonnaise van Bénédicta: "Olie: koolzaad en zonnebloem (9%), Toevoegingen: heel veel. Light omdat er minder vet in zit. Helaas verrijkt met suiker, zetmeel en ander verdikkingsmiddelen in! Laat maar staan."
Zo komen ruim 600 producten langs, van mineraalwater tot ingeblikte visjes. In de nieuwe editie zijn het er zelfs al weer 700 geworden.

Het laatste hoofdstukje is een superoverzichtelijk voedingsadvies. Geen schijf van vijf, maar een piramide van voedingsmiddelen waarvan je dagelijks of wekelijks een aantal porties tot je mag nemen, en vier pagina's met voorbeelden van waar je minder van zou moeten eten en wat je dan zou kunnen vervangen door welke alternatieven. De laatste wil ik niemand onthouden: "neem minder: alcoholische dranken in kristallen karaffen, vervangen door: rode wijn."

Het is simpel, verrassend en leerzaam. Wie zei dat leerzaam niet leuk kan zijn moet dit boekje eens lezen. Ik wil zoiets ook voor Nederland - wie neemt de handschoen op?

NB Met dank aan René Smit - aka @rcsmit - die het boekje in Parijs signaleerde, kocht en naar @dickfoodlognl stuurde.
Dit artikel afdrukken