Dagblad Le Monde citeert een zich boos makende Le Pen:

"Het vlees dat in de buurt van Parijs (Ile-de-France) wordt verkocht is uitsluitend halal. De consument is zich daar onbewust van. Alle abattoirs in de regio verkopen alleen maar halal, echt zonder enige uitzondering.'

Le Pen gaf aan naar de rechter te willen stappen om Franse supermarkten te dwingen duidelijk te maken aan consumenten welke producten halal zijn geslacht en welke niet. Het niet vermelden daarvan vindt ze bedrog. Volgens goed ingelichte bronnen slachten veel slachterijen met name kip halal om geen kostenopdrijvend onderscheid te hoeven maken tussen de productstromen die als halal naar winkels gaan en niet nader aangeduid vlees.

In Nederland zouden dezelfde uitspraken als dierenrechtenactivisme worden geïnterpreteerd. Voor Le Pen is dit PVV-achtige verkiezingstaal. Om haar doel te bereiken zou ze de Fransen de consumptie van Frans varkensvlees hebben kunnen aanbevelen. Varkens zijn van zichzelf haram (onrein) en worden derhalve nooit halal geslacht. Bovendien verkeert de Franse varkensindustrie in nog zwaarder weer dan de Nederlandse, zodat Le Pen daarmee iets goeds had kunnen doen voor de nationale economie en het gesleep met dieren door Europa had kunnen beteugelen. De export van Nederlandse varkens naar Frankrijk zou er door teruglopen ten gunste van de eigen Franse productie.

Le Pen gaat het duidelijk niet om slachtmanieren en zelfs niet om Frankrijk, maar om stemmen. Hoe zit dat bij de Nederlandse PVV?
Dit artikel afdrukken