Jurgen, meneer Wateetons, een kundige slagerszoon en kornuiten hebben zelf een Berkshire-varken uitgesneden en verwerkt.
Jurgen's verslag in een aantal afleveringen is te volgen op zijn site. Uiteraard laat ook meneer zich niet onbetuigd, zelfs in 2 you tube versies.
Ik ben er heel blij mee: onder de bezielende leiding van Jurgen en slager F. hebben ze vrijwel het totale varken verwaard. Je-weet-wel, dat was dat thema waar ik me begin augustus zo over opwond. Meneren - en mevrouw J. - heel veel dank dat jullie in dit initiatief hebben willen meegaan!
Tot mijn verdere niet geringe verdere vreugde is Diny Schouten's saucisse à l'ail de Paris van het Berkshire varken deze week ten doop gehouden op de jaarlijkse beurs voor de klanten van een grote groothandel in etenswaar, waaronder goede.
Ik was erbij en constateerde dat een hele schare professionele proevers zei: eindelijk weer echte worst!
Er zijn meer geinteresseerden in de Berkies. Ik kom dit weekend met een update. Zelfs een TV- en krantenkok, een cateraar en een energiebedrijf overwegen de adoptie van een big. Als eetbaar en gelukkig vuilnisvat. Vanwege de duurzaamheid. Alleen de regels zitten nog wat in de weg. Gelukkig is tussen 'consenting adults' nog altijd veel mogelijk.
En voor duurzaamheid moet wat mogen!
Diny staat er hier gestreept op. Links naast haar Frances Scheepens die met haar man Kees de Berkshires naar Nederland haalde.
Dit artikel afdrukken
Jurgen's verslag in een aantal afleveringen is te volgen op zijn site. Uiteraard laat ook meneer zich niet onbetuigd, zelfs in 2 you tube versies.
Ik ben er heel blij mee: onder de bezielende leiding van Jurgen en slager F. hebben ze vrijwel het totale varken verwaard. Je-weet-wel, dat was dat thema waar ik me begin augustus zo over opwond. Meneren - en mevrouw J. - heel veel dank dat jullie in dit initiatief hebben willen meegaan!
Tot mijn verdere niet geringe verdere vreugde is Diny Schouten's saucisse à l'ail de Paris van het Berkshire varken deze week ten doop gehouden op de jaarlijkse beurs voor de klanten van een grote groothandel in etenswaar, waaronder goede.
Ik was erbij en constateerde dat een hele schare professionele proevers zei: eindelijk weer echte worst!
Er zijn meer geinteresseerden in de Berkies. Ik kom dit weekend met een update. Zelfs een TV- en krantenkok, een cateraar en een energiebedrijf overwegen de adoptie van een big. Als eetbaar en gelukkig vuilnisvat. Vanwege de duurzaamheid. Alleen de regels zitten nog wat in de weg. Gelukkig is tussen 'consenting adults' nog altijd veel mogelijk.
En voor duurzaamheid moet wat mogen!
Diny staat er hier gestreept op. Links naast haar Frances Scheepens die met haar man Kees de Berkshires naar Nederland haalde.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Idd mensen, kijk op de doorclicks. Het zijn mooie verslagen, met filmbeelden en al.
Op dat vet komen we nog terug. Het is wel degelijk interessant, maar vergt een denkshift. Dan blijkt het zelfs voor een 'gewone' slager interesssant.
Hee, dat is ons varken! Ik vond het een heel mooi initiatief, dit was een unieke kans bijna een compleet varken op te eten. Zie mijn blog voor details.
Een mooie onderneming maar planning, logistiek en regels maken het voor de stadsbewoner wel wat moeizaam. Je moet hobbyist zijn en professionele uitbeenhulp krijgen om hier aan te beginnen.
Aan de andere kant, behalve het uitsnijden is alle verdere verwerking in een standaardkeuken goed te doen.
Je krijgt ook beter door waarom er zoveel niet opgegeten wordt. Zelfs wanneer je, zoals wij deden, bloedworst met milt, hart, longen, tong etc. maakt houdt je nog steeds bloed over. Van 1 varken maakten wij zeker 5 kilo bloedworst, dat komt bij een standaardslager dus niet op. De opbrengst aan zult (van alleen kop) was overigens veel kleiner dan verwacht, 1-2 kilo in totaal. Dat verkoopt misschien nog wel. Het is ook een heel vet varken, de reuzel gebruikte ik voor confit. Voor commerciele verkoop is dit ras te vet volgens de slagers die het dier gezien hebben. Je houdt na uitsnijden teveel vet over en daar is heel weinig interesse in.
Er wordt daarom ook gekruist met dit varken, de zuivere Berkshire bloedlijn moet in stand worden gehouden, maar waarschijnlijk zijn hybrides met andere rassen commercieel interessanter.
Maar, en daar gaat het natuurlijk ook om, de worsten, confit, zult, en spiervlees, het smaakt allemaal super!