Of ik eens paprikajam wilde proeven, mailde Marieke van der Kleij-Tas me. Nou, ik wel. Twee dagen later levert de postbode een pakje af. Daarin een potje rode en gele paprikajam, met de merknaam Tas-toe. Als ik de potjes open maak komt me onmiskenbaar de geur van heerlijke zoete paprika’s tegemoet. Snel een cracker gepakt en smeren maar. Net zoals bij de verse vruchten smaakt de rode iets pittiger en de gele iets zoeter. Ik leg een plakje pittige Stolwijkse boerenkaas op de volgende cracker. Ja, dat is de juiste combi. De potjes gaan direct bij mij in het mandje tussen pindakaas, hagelslag en aardbeienjam of moeten ze eigenlijk in de koelkast? Ach, ze gaan best snel.

Passie
Twee dagen later spreek ik Marieke, die samen met haar man een 3,4 ha groot paprikabedrijf runt in Bemmel. Van oorsprong komen de twee uit de B-driehoek -zo noemen we het tuinbouwgebied rond Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek-, maar het oosten des lands bevalt hen goed. ‘We hebben lang gezocht naar een geschikte locatie en de mensen hier zijn vriendelijk en open. Dat spreekt ons aan.’ Hoewel hun bedrijf echt niet klein is zien ze grootschalige glastuinbouw niet als hun voorland. Liever denken ze na over nieuwe producten naast de verse vruchten die ze oogsten en ze streven naar directe contacten met afnemers.

Marieke heeft een passie voor lekker eten. ‘Terwijl anderen zich het schoolreisje naar de Efteling nog herinneren, weet ik nog wat ik vroeger at. Ik heb iets met smaak’, vertelt ze. En zo ging ze experimenteren in eigen keuken. Ze begon met het inleggen van paprika’s in zoet-zuur, maakte paprikasauzen, zoet en pittig en is nog op zoek naar een goed chutneyrecept. Dit seizoen is er dus jam bijgekomen.De eerste potjes brouwde ze op haar eigen fornuis, maar het echte productiewerk laat ze over aan een gecertificeerd bedrijf, waarmee ze inmiddels een goede band mee heeft opgebouwd. Alleen het snijden en drogen gebeurt nog op hun eigen bedrijf.
Marieke’s man Ad stond in het begin een beetje gereserveerd tegenover haar gekokkerel, maar dat veranderde toen hij ging proeven. Zo blijkt maar dat je elkaar in een goed huwelijk steeds weer kunt verrassen.

Zoet en hartig
De producten van Marieke hebben een breed toepassingsgebied en passen zowel bij zoete gerechten als bij hartige. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met vlees en de BBQ. Inmiddels is er ook een paprikabroodje met gedroogde paprika en een tikje chili, dat even geroosterd heerlijk is met kaas.
De familie van der Kleij-Tas heeft geen winkel aan huis. De producten gaan direct naar een ambachtelijke groothandel die ze weer levert aan boerderijwinkels.

Marieke’s droomt ervan dat haar potjes straks in heel Nederland te koop zijn. Dat zal nog even duren, weet ze. Het in de markt zetten van een nieuw product is niet eenvoudig, al is het nog zo lekker. Iedere suggestie is dus welkom.
Nieuwsgierig geworden? Dan kan het hard gaan.
Dit artikel afdrukken