In de komende weken onderzoekt beeldreporter Linda Hakeboom voor foodlog.nl wat 'lokaal eten' is.
Vanuit het oude ministerie van LNV - nu opgegaan in dat van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie - werd ons gevraagd of we eens wilden nagaan wat 'lokaal eten' zou kunnen zijn en of het wel uit kan. Dat vonden we een aardige uitdaging. LNV maakte het financieel mogelijk en Linda ging voor ons de deur uit.
Als voorproefje ging Sanny Visser een tijdje geleden de markt in Utrecht op. Daar ontdekte ze hoe gewone mensen denken over 'lokaal eten'.
LesLokaal I - het varken from dickfoodlognl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toevallig vandaag: nieuws over de zich nu lekker richting de nieuwe bulk ontwikkelende ex-Volwaardkip (ik noemde die hierboven) die zo vakkundig en lekker snel niet tot zoiets als Vocking of Kemper maar meteen tot groot volume moest komen.
De site krijgt wellicht een face lift en verder zal social media enz er voor moeten zorgen dat de site gevonden word door consumenten.
Robert, hoe gaan jullie zorgen dat consumenten die site vinden (en begrijpen)?
@peter
Het verschil tussen de aankoop via www.versvandekweker.nl en de supermarkt is dat de kwaliteit en versheid van het product. Daarnaast kun je op vers van de kweker producten vinden die je in de super niet terug vind. Simpelweg omdat de producent niet weet in welke super een consument zijn speciale product wil zien. En omdat het voor de Supers te veel rompslomp is om één specialtie voor één klant bij hem in het schap te hebben. Supers zijn naar mijn indruk alleen geïnteresseerd in specialties om de waarde van het schap in zijn geheel te verhogen.
Neem het voorbeeld van de asian crock die is naar mijn weten nergens te koop in de traditionele super. Evenals de Delizia terwijl het zeer interessante producten zijn. Doordat je de komkommers anders kan consumeren dan de Hollandse komkommer. Deze twee voorbeelden zijn wokbaar zonder dat je eten in een soort soep veranderd.
Robert, kan je iets vertellen over hoe "vers van de kweker" draait?
Ik heb de site bezocht en miste waarom ik er nu zou moeten kopen. Waarmee onderscheiden jullie je nu van de winkel om de hoek/de markt? Dat staat er niet, of ik moet teveel zoeken om het te vinden.