Wat kopen wij, wat eten wij en waarom?

Boek: het voedsellabyrint
In het boek Het voedsellabyrint geeft Jaap Seidell samen met psycholoog-onderzoeker Jutka Halberstadt, je een nieuwe kijk op de manieren waarop voedsel ons en onze samenleving gezonder kan maken. Hij geeft inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag, maar ook praktische aanbevelingen om je gewoontes te veranderen zodat je gezonder en duurzamer kunt eten. Voor mensen die vinden dat ze al heel gezond eten, biedt het boek een nuttig inzicht in de rol van voedsel in onze maatschappij en de keuzes die we dagelijks (denken te) maken.

Lezing
Er is te veel tegenstrijdige informatie over de relatie tussen onze voeding en onze gezondheid. Uit onderzoek naar de vraag waarom mensen ziek of dik worden, blijkt dat onder andere stress, een ongezond voedselaanbod en gebrek aan kennis belangrijke oorzaken zijn van ongezond eetgedrag.

Om te begrijpen hoe dit kan veranderen moeten we eerst begrijpen waar onze voedselkeuzes vandaan komen. Allerlei sociaal-culturele, economische en fysieke factoren spelen een rol. Daarnaast willen we als consument graag veel combineren: we willen gezond zijn, én we willen genieten, én we willen rekening houden met mensenrechten, dierenwelzijn en ons milieu.

Maar waarom zetten ons lichaam en brein ons dan toch aan tot ongezond gedrag? De afgelopen decennia toonden psychologen, gedragseconomen en neurowetenschappers aan dat vrijwel alle keuzes op het gebied van voeding automatisch en onbewust verlopen. Wat we kiezen om te eten en hoeveel, is vooral het resultaat van onwillekeurige reacties op de fysieke, economische en sociaal-culturele omgeving waarin we leven. Het kleine deel van voedselkeuzes dat we wel maken, is vooral sterk beïnvloed door de factoren prijs, smaak en gemak.

Jaap Seidell geeft in zijn lezing een nieuwe kijk op de manieren waarop voedsel ons en onze samenleving gezonder kan maken. Hij analyseert de achterliggende oorzaken van hoe mensen met voedsel omgaan. En hij gaat op zoek naar de plaats van voedsel in onze samenleving en de achterliggende oorzaken van ongezond eetgedrag.

Informatie
Adres: Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB, Wageningen. Forumgebouw, Wageningen Campus, zaal C222 (2e verdieping).
Tijdstip: 19.45 – 21.45 uur
Prijs: gratis

Voor meer informatie over de lezing zie de website van Hoog en Laag.
Dit artikel afdrukken