Zomaar spontaan iemand een lift gegeven? In een opwelling Straatnieuws gekocht? Misschien was dat wel helemaal niet zo'n opwelling, maar kwam het door wat je net gegeten had.
De Leidse psycholoog Lorenza Colzato onderzocht met een team wetenschappers of wederzijds vertrouwen tussen mensen positief beïnvloed kan worden door ze het aminozuur tryptofaan toe te dienen. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine in de hersenen. De neurotransmitter serotonine heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust en werkt als regulator van het dopamine-systeem. Volgens Colzato 'functioneert een samenleving in eerste instantie op basis van vertrouwen'. Als dat vertrouwen te beïnvloeden is, zou een simpele extra dosis tryptofaan in het eten aan het succes van een samenleving kunnen bijdragen.
Mensen moeten tryptofaan via hun eten binnenkrijgen, het lichaam kan het niet zelf maken. Gelukkig zijn er vele bronnen: vis, sojaproducten, eieren en spinazie. Andere leveranciers van relatief veel tryptofaan zijn haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, gevogelte, pinda's, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen, linzen en chocolade.
Het onderzoek was eenvoudig van opzet: twee groepen proefpersonen kregen sinaasappelsap te drinken. Een groep verrijkt met tryptofaan, en de andere groep zonder. Daarna speelden beide groepen het zogenoemde 'trustgame': hierbij kreeg een proefpersoon 5 euro te verdelen, waarbij hij zelf mocht bepalen hoeveel cent hij per ronde weggeeft aan een ander. Afhankelijk van hoeveel geld de ander teruggeeft, krijgt de eerste proefpersoon er extra geld erbij. De proefpersonen uit de tryptofaangroep bleken significant meer geld weg te geven, een indicatie dat zij meer vertrouwen hadden in de ander dan de proefpersonen die het zonder tryptofaan moesten stellen.
Colzato zegt in het nieuwsbericht van de Leidse universiteit: "Dit resultaat ondersteunt het idee dat we zijn wat we eten: ons voedsel heeft invloed op onze gemoedstoestand. Voedingsmiddelen zouden dus kunnen werken als een zogenoemde cognitive enhancer, die invloed heeft op de manier waarop iemand denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt. In het bijzonder kan de inname van tryptofaan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier wederzijds vertrouwen en daarmee samenwerking tussen personen bevorderen."
De universiteit maakte een filmpje van de motieven voor het onderzoek, de opzet en de resultaten ervan:
Fotocredits: Confiance, uitsnede, Brice Favre
Dit artikel afdrukken
Mensen moeten tryptofaan via hun eten binnenkrijgen, het lichaam kan het niet zelf maken. Gelukkig zijn er vele bronnen: vis, sojaproducten, eieren en spinazie. Andere leveranciers van relatief veel tryptofaan zijn haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, gevogelte, pinda's, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen, linzen en chocolade.
Het onderzoek was eenvoudig van opzet: twee groepen proefpersonen kregen sinaasappelsap te drinken. Een groep verrijkt met tryptofaan, en de andere groep zonder. Daarna speelden beide groepen het zogenoemde 'trustgame': hierbij kreeg een proefpersoon 5 euro te verdelen, waarbij hij zelf mocht bepalen hoeveel cent hij per ronde weggeeft aan een ander. Afhankelijk van hoeveel geld de ander teruggeeft, krijgt de eerste proefpersoon er extra geld erbij. De proefpersonen uit de tryptofaangroep bleken significant meer geld weg te geven, een indicatie dat zij meer vertrouwen hadden in de ander dan de proefpersonen die het zonder tryptofaan moesten stellen.
Colzato zegt in het nieuwsbericht van de Leidse universiteit: "Dit resultaat ondersteunt het idee dat we zijn wat we eten: ons voedsel heeft invloed op onze gemoedstoestand. Voedingsmiddelen zouden dus kunnen werken als een zogenoemde cognitive enhancer, die invloed heeft op de manier waarop iemand denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt. In het bijzonder kan de inname van tryptofaan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier wederzijds vertrouwen en daarmee samenwerking tussen personen bevorderen."
De universiteit maakte een filmpje van de motieven voor het onderzoek, de opzet en de resultaten ervan:
Fotocredits: Confiance, uitsnede, Brice Favre
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Precies 10 jaar geleden had de groep van Koolhaas (RUG) een promotie in behavioural neurobiology, daar bleek tryptofaan in het voer het veren pikken bij kippen te kunnen verminderen. Ik weet niet of deze link nog werkt.
Erg leuk dat er iemand van het team De Kwaadsteniet heet! Tja, tryptofaan, invloed op de stemming is natuurlijk bekend, net als die van allerlei paddestoelen (psilotjes en zo), ik vind het niet zo verrassend allemaal, maar je moet als vakgroep tegenwoordig iets doen om jezelf op de kaart te zetten geloof ik.
We voegden het filmpje van de onderzoekers over de motieven voor het onderzoek, de opzet ervan en de resultaten toe. De titel van het filmpje correspondeert met de kop van dit stukje. De onderzoekers zeggen wat ze in bovenstaand stukje ook zeggen: "Dit resultaat ondersteunt het idee dat ...".
Het is buitengewoon interessant om te ontdekken dat onze intermenselijke relaties een epifenomeen van chemische reacties zijn. Suggesties als zou dit een 'Stapeltje' zijn, zijn dan ook naast de plank. Dit is meer een mengvorm van pyschologisch en neuropsychologisch onderzoek zoals Lamme en Schwaab daarmee in Nederland bekend werden.
Basis voor verder onderzoek: stel je voor dat Hitler, Churchill en Stalin samen tryptofaan hadden genomen. Of dat Assad en de oppositie dat zouden doen. En wij maar denken dat het over mensen en hun wil of hang naar het goede/kwade gaat.
Ik vind het experiment wat gedaan is nogal zwak om te kunnen generaliseren dat er bewezen is dat vertrouwen door de maag gaat (het totaal aantal respondenten was 40). Wellicht inspireert dit andere onderzoekers om verder onderzoek te doen naar dit onderwerp, want een 'trustgame' is toch iets compleet anders dan het echte leven met veel meer invloedrijke variabelen..
Op twitter wordt gesteld dat het hier om een 'Stapel-onderzoek' zou gaan. Vinden Foodloglezers dat ook?