Tuurlijk. Alles moet weer 'echt' en 'traceerbaar' worden. Je kon er op wachten. Wie garandeert dat het geen Italiaanse, Chileense of Zuid-Afrikaanse Merlot is? De laatste twee zijn goedkoper, maar Franse wijn heeft afzetproblemen dus misschien is het toch echte omdat het op een prikkie kon. De fles biedt geen 'terroirgarantie' in de vorm van een AOC, RDQS (Raisin de Qualité Supérieure) of RdP (Raisin de Pays). Toch is het sapje volgens het Excellent team van Albert Heijn gemaakt van 'de allerbeste Merlotdruiven'.

Alles suggereert wijn. Geen NieuweWereld wijntje, maar echte Franse. Op het etiket zie je gestyleerde wijngaarden uit de Bordeaux, waar ook de beroemde Saint Emillion Pétrus groeit die voornamelijk van de zacht smakende Merlotdruif isgemaakt.

Raad eens wat het goede nieuws van dit drankje is?
Er zit 18% suiker in. Niet excellent druivensap zit op een procent of 16. In frisdrank een procent of 10, misschien 11. Maar dat is HCFS. Dit is druivensuiker van wat vollere koolhydraten. Wel even vermelden natuurlijk dat je er helaas ook met mate van moet genieten, omdat je de alchohol nu als suikers binnenkrijgt.

Geen goed nieuws? Natuurlijk wel. Het moeten wel echte wijndruiven zijn. Die zijn nl. zoeter dan tafeldruiven (probeer het maar eens als je in september in de buurt van een wijngaard bent).

Dit sap smaakt merkbaar zoeter. En voller. Lekker dus voor suikerbekken. Voor mij is het miers. Voor anderen heerlijk. Dit keer geen gezeik. Tis vast wel een wijndruif, al heb ik niet kunnen proeven of het een Merlootje was.

Excellente Albert: graag de Cabernet Sauvignon, de Trollinger en de Aramaon (lijken vast op 'gewoon'), de Pinot Noir en Gamay (die wat mysterieuzer en lichter zullen zijn, maar toch wat minder 'gewoon' dan gewoon druivensap). En .... de witten! Ik ben vreselijkbenieuwd naar druivensap van Riesling.

Ik beloof: we testen ze graag.

Beste Albert, een tip (we zijn echt niet beroerd): ga eens te rade bij wijnboeren die hun druiven laten vergisten tot een procent of 3-7. Voor thuisgebruik en voor vrienden (gelukkig word ik er door sommigen onder geschaard, anders zou ik het genot ervan niet kennen). Heerlijk zoet spul met niet te veel alcohol. Een belevenis uit de ouwe doos, die dringend behoefte heeft aan durfkruideniers die er goeie sier mee willen maken. Je drinkt het koud. Het wordt een hit! Beloof me wel dat je die jongens (vaak zijn het hun vrouwen) eerlijk betaalt want ze denken allemaal dat ze hun wijngaarden moeten rooien. Jij kunt ze helpen creatieve nieuwe wegen in te slaan en de maar halfuitgewerkte plannen van Fischer Boel een verrassende wending te geven: druivensap met minder suiker en een authentieke wijndrank met veel minder alcohol! Je krijgt er waarschijnlijk de Europese landbouwinnovatieprijs en de MVO-prijs van foodlog.nl voor.
Dit artikel afdrukken