Oogst lupinen als voer voor het ‘lupinevarken’

Op woensdag 29 augustus om 16.30 uur vindt op het bedrijf van de familie Ten Have Mellema in Bellingwolde (Noord-oost Groningen) een feestelijke bijeenkomst plaats ter gelegenheid van de eerste oogst van de lupinen. Deze lupinen zijn één van de grondstoffen voor het voer van het zogenaamde ‘lupinevarken’. U bent van harte uitgenodigd om dit oogstfeest mee te maken, een kijkje te nemen bij het lupine-veld en kennis te maken met de initiatiefnemers.

De teelt van lupine is uit Nederland verdwenen in de jaren 60. Plantaardige eiwitten voor menselijke of dierlijke consumptie, met name soja, konden goedkoper geïmporteerd worden uit Noord- en Zuid-Amerika.

Lupine is een vlinderbloemig eiwitrijk gewas, dat stikstof produceert en daardoor kunstmest en CO2 uitspaart. De familie Ten Have Mellema wil het voer voor haar varkens zoveel mogelijk uit de regio halen en is daarom gestart met het verbouwen van lupines als voer voor varkens. Ze gaat haar varkens in een speciaal concept als ‘lupinevarkens’ in de markt zetten. Het lupinevarken leeft bovendien in een diervriendelijke stal met uitloop naar buiten. Deze stal moet nog gebouwd worden.

Dit lupine-veld van 8,5 hectare is een eerste proef om kennis op te doen over de teelt van lupine en om het concept van het lupinevarken verder te ontwikkelen. Het ‘lupinevarken’ is een initiatief van Kiemkracht (een alliantie van het Productschap Akkerbouw en het Innovatienetwerk) en wordt ondersteund door de Stichting Urgenda.

Programma
16.30 uur Ontvangst op locatie bij het lupineveld in Bellingwolde op de hoek Rhederweg/Parkweg
17.00 uur Ontvangst door Annechien ten Have Mellema, Rob van Haren (Kiemkracht) en Sandra van Kampen (Urgenda)
17.30 uur Oogst lupinen en gelegenheid foto’s te maken van het oogsten
18.00 uur Een drankje met lupinehapjes

Fotocredits: het lupinevarken, facebook
Dit artikel afdrukken