Nep kaas, Goudse kaas uit Polen... Niet iedereen heeft kaas gegeten van kaas maken. Boerenkaas. Dat klinkt pas authentiek en ligt gewoon bij de kaaskraam op de markt in Utrecht. Maar wat maakt kaas boerenkaas? Wordt die altijd door een boer of boerinnetje gemaakt? "Makkelijke vraag”, vindt Nico van de Stolwijkse Kaasboer. "Boerenkaas is van rauwe melk en wordt gemaakt op één boerderij.” Dus andere kaas is... "fabriekskaas en altijd van gepasteuriseerde melk.” En dan mag het absoluut geen boerenkaas heten.

"Tja”, zegt Nico, "er wordt wel eens gevloekt in de kerk, maar het mag niet.” O, dus niet zoals destijds alle kaas opeens Goudse kaas mocht heten? Abrupt draait Nico zich om. "Nee, ho. Goudse kaas krijgt nu alleen deze naam als de kaas ‘plank gedroogd’ is. En dan wil jij natuurlijk weten wat dat is, plank gedroogd?” Graag, Nico. "Andere kazen worden nadat ze gemaakt zijn, direct in folie verpakt. Luchtdicht. Dat zijn altijd jonge kazen, die vooral gebruikt worden voor plakjes en geraspte kaas. Door kazen op een plank te drogen, ontstaat er een korst om de kaas.” Trots laat Nico nog even het ‘Boerenkaas-keurmerk’ op de onderkant van zijn Stolwijker zien. "Die moet erop zitten. Maak daar maar even een foto van.”

Sanny Visser stelt wekelijks een vraag aan een marktkoopman over wat hij verkoopt




image
Dit artikel afdrukken