image

Ik schreef het al eerder, de Partij voor de Dieren heeft eigenlijk een verkeerde naam. Deze week komt Marianne Thieme er in het tijdschrift Vrouw ook rond voor uit. Het is een partij voor vegetariërs. Gegeven de aard van de vragen die de Partij gesteld heeft over het opschorten van de bestrijding van muskusratten (een bedreiging voor onze dijken, ze worden hier te lande niet of nauwelijks gegeten), mag je zelfs zeggen: een partij voor veganisten.

Volgens Thieme aten Adam en Eva geen vlees. Dat is een opmerkelijk reli-fundamentalisme voor een partij die banden heeft met de SP, maar waarom niet?

Voer voor opwaaiend politiek stof is haar opmerking dat God walgt van de dierenoffers die zijn onderdanen hem in de loop der geschiedenis hebben gebracht. De vraag is welke, cq. wiens God? Die van de christenen (niet zulke offeraars), die van de Joden (vroeger offeraars) of die van de Islamieten (nog altijd fervente offeraars)?

Hoe Marianne weet wat zelfs theologen en historici niet weten, zal altijd wel onduidelijk blijven. Dat dit voor een partij waarvan Thieme zo duidelijk het gezicht is, gevaarlijke uitspraken zijn is wel duidelijk.
Het siert haar overigens, want ze laat zien waar ze staat.

Waar ze politiek staat is inmiddels niet meer duidelijk. Met deze uitspraken zal Wilders haar in ieder geval omarmen.
Dit artikel afdrukken