Marieke schreef de redactie. Ze is boos. Een Vlaamse die haram merguez afwijst. Ze heeft volstrekt gelijk. Merguez zijn niet van varken, noch van kalkoen. Wat denkt die C1000-slager wel?

Ik houd niet van de islam, maar respecteer een groot aantal gebruiken. Als geëmancipeerde Vlaamse houd ik niet van het idee dat een kokkin kwetsbaarder is, als zij haar pot op een ander fornuis kookt, dan een kok. Toch wil ik met al mijn liefde voor de eerlijke keuken een lans breken voor de halal keuken. Ik was ooit getuige van een rituele slachting waar een Turkse beenhouwer het schaap op zijn voorhoofd kuste, voor hij het letterlijk keelde. Dat ontroerde mij. En onze Algerijnse slager in Gent, zegt altijd als ik een stuk schapenvlees aanwijs: ‘Mais non, la meilleure qualité pour madame !’, en dan pakt hij uit de koeling iets heel goeds, wat mij natuurlijk veel duurder kost.

Wat ik wil duidelijk maken is het volgende. Een vrouw van in de 50, met een zwarte mantel en hoofddoek loopt de C1000 binnen. En ze leest, haar Nederlands is slecht, “Merquez”. En ze denk “Ha ! , (want in Lutjebroek is geen halal beenhouwer), Ha ! Merquez ! Want Merquez is van origine ‘halal’ van kameel-, rund, schapen- of geiten vlees. En geeft dat heerlijk thee-aroma, die u niet naar ‘Cuvee du President’ uit Algerije doet grijpen, maar naar traditionele thee. En Hassan, die suikerziekte heeft en wiens ogen ook niet zo scherp zijn, kan die kleine lettertjes van 1,4 mm ook niet lezen.Wel dochter Aisha, die geologie studeert. En smalend leest ze “Merquez , 70% kalkoenvlees, varkensvet….. en ….

En Hasan en zijn vrouw kijken elkaar aan, en voelen de 'eenzaamheid van 1000 jaar' die Gabriel Garcia Marquez (dus niet Merquez…..), die duizenden kilometers verder woonde, zo goed aanvoelde en weet wat ontheemdheid betekent..

C-1000 ! Stop daarmee ! In de Noord-Afrikaanse cuisine gebruikt ge geen varkensvet !..


Dit artikel afdrukken