De boer is niet 100% schuldig. De politiek ook niet, maar de consument heeft de macht. Die is wel schuldig, zegt Gaus. Moeten de heer en mevrouw Consument daarom in het gevang als zij de koeien niet buiten laten? Dat is de vraag. Gaus wil u aan het denken zetten.

Maar kunt u dat wel? Die vraag stelde zich van de week buitenkoeienboer Willem van den Akker uit Berlicum in het Brabants Dagblad. Hij heeft gezellige Brandrode koeien. Dat is een oud ras. Hij houdt ze in de natuur. Verkoopt lokale vleespakketten en wordt zeer gewaardeerd door mensen zoals Gaus en de verdedigers van ons Milieu.

Van den Akker:

Maar het is mijn overtuiging dat de varkenshouderij een veel positievere bijdrage levert aan de maatschappij dan mijn koetjes. Die koeien hebben maatschappelijk gezien bijna geen nut. Het vlees wordt gewaardeerd, maar als ik alle kosten werkelijk doorbereken is het veel te duur, eigenlijk alleen maar betaalbaar voor een kleine bovenklasse. De milieubelasting van een koe is erg hoog en als ze op biologische manier of in (semi) natuurgebieden gehouden worden nemen ze veel te veel ruimte in beslag. De varkenshouderij in Nederland daarentegen is superefficiënt en -nog belangrijker- levert een hoogwaardig product dat voor bijna iedereen in Noordwest Europa betaalbaar is. En dat met een zo laag mogelijke milieubelasting per kilogram product.

Lees zijn stuk op de site van het Brabants Dagblad

Kijk hoe Gaus u aan het denken zet en vraag u af waar u nou precies over na moet denken. Weet u het?



fotocredits: elle.nl
Dit artikel afdrukken