"McPlant komt er exclusief voor en door McDonald's," zei topman Ian Borden maandag in gesprek met investeerders. De McPlant-burger "heeft onze iconische smaak in een 'zet-er-je-tanden-in (en-veeg-je-kin-af)-achtig broodje", klonk het. Maar meer ophef dan de smaak of naam wekte de suggestie dat McDonald's zelfstandig achter de schermen de eigen vleesvervangerlijn zou hebben ontwikkeld.
Vleesvervangers maken is geen sinecure, schrijft het Financieele Dagblad. "overal ter wereld studeren bedrijven op het nabootsen van de smaak, geur en textuur van nepvlees." Vleesvervangerproducenten als Impossible Foods en Beyond Meat zijn de laatste jaren publiekslievelingen op de beurs en fastfoodketens staan in de rij om met ze samen te werken. Ook McDonald's deed, weliswaar schoorvoetend, wat pilots met vegetarische en vegan burgers.
Dat McDonald's zelf aan de slag zou zijn gegaan, sloeg dan ook in als een bom. De beurskoers van marktleider in analoog vlees Beyond Meat kelderde met meer dan 9%. De handel in het aandeel werd even stilgelegd. Een paar uur later liet Beyond Meat aan CNBC weten wél betrokken te zijn geweest bij de McPlant-burger. Hoe precies, bleef onduidelijk. De koers krabbelde weer wat op.
Beyond Meat shares turn sharply higher after spokesperson for the company says “Beyond Meat and McDonalds co-created the plant-based patty which will be available as part of their McPlant platform."https://t.co/RqHoNhOrlt pic.twitter.com/cVkE7m5hAf
— CNBC Now (@CNBCnow) November 9, 2020
Big news: McDonalds announces new plant-based burger - the #McPlant. Here's why I'm excited. pic.twitter.com/8ckVgtrNxB
— Dan Rejto ???????? (@danrejto) November 9, 2020
Wouter #1 Heb jij ideeën over hoe lang dat waarschijnlijk gaat zijn? Krijgen we eerst plant-based burgers die niet meer van echt te onderscheiden zijn of is het wachten op kweekvlees?
Van alle vleesvervangers die ik geprobeerd heb, werd ik nog weinig enthousiast. Kipstuckjes van de vegetarische slager staat bovenaan in mijn lijst (is al wat jaartjes oud), de 'nieuwe' Beyond Meat-burger was een flinke teleurstelling - hoewel ik hard gelachen heb om het nepbloed (bietensap!) dat uit de burger liep tijdens het bakken.. Eigenlijk ga ik liever voor een pompoenburger of kaassouflé als ik perse iets vleesvervangends wil, om zo het hele probleem van vergelijken te omzeilen. Als het op een broodje zit zoals bij McD dan is het waarschijnlijk makkelijker foppen trouwens.
#3 gebakken lucht koersen zijn vaak nogal wispelturig.
Een producent van een grondstof verliest bijna 10% van zijn beurswaarde omdat een potentiele klant, die nog geen klant is, zelf ook grondstoffen wil gaan maken. Kan het nog gekker worden?
Het wachten is op het rundvee vrije rundvlees, de melkkoe vrije koeiemelk, en het kippenvrije kippenei, de zalm vrije zalm. Alle vleesvervangers hebben tot die tijd een beetje ruimte, maar heel veel zal het niet zijn.
Inslaan als een bom? Ja straks als vleesvervangers net zo lekker en betaalbaar zijn als vlees. Dan gaat de bom inslaan bij de vleesindustrie.