McDonald’s kan niet meer uitbreiden in de grote steden en wil naar het platteland. Tot groot ongenoegen van dorpsbewoners. Plattelandsbewoners vinden de fastfoodketen ongezond of zijn bang dat de lokale snackbar ten onder gaat. Ze doen er samen met lokale besturen dan ook alles aan om de vestiging van de nieuwe restaurants tegen te houden. De Standaard beschrijft de situatie in België. Dorpse Nederlanders denken er niet anders over.
Voor fastfoodketen McDonald’s zijn de grote steden 'vol' en dus breidde het hamburgerimperium de afgelopen jaren uit naar kleinere steden en gemeenten. Daarnaast investeerde de fastfoodketen vooral in de filialen die het al had. Dat is goed gelukt. Daarom kijkt McDonald’s naar nieuwe vestigingsmogelijkheden. Het platteland biedt kansen, maar de lokale bevolking vindt het maar niks. Dat geldt zowel voor België als Nederland.

“Vroeger moest je een eindje rijden om naar de McDonald’s te gaan, het was een zeldzame uitstap”, zegt Yara Qutteina, postdoc­onderzoeker gezondheidscommunicatie en voedselmarketing aan de KU Leuven in De Standaard. “Maar ook in mijn dorp in Balen in Antwerpen is een klein jaar geleden een McDonald’s geopend, centraal tussen de verschillende scholen." Qutteina betreurt de agressieve uitbreidingsaanpak. In België zijn er in 4 jaar tijd 31 McDonald's-vestigingen bijgekomen. "Ik vind dat vreselijk, maar het werkt. Het is betaalbaar voor jongeren en op den duur wordt naar de McDonald’s gaan een gewoonte. Het bedrijf speelt het slim, want een gewoonte die van jongs af aan wordt aangeleerd, krijg je er op latere leeftijd moeilijk uit. Zo wint het klanten voor het leven.”

Er zijn ook andere redenen dan de ongezonde voedselomgeving om liever geen McDonald's buiten de stad te willen hebben. Zo leidde de geplande vestiging van een McDonald’s in Rheden tot een golf van protest. Het restaurant zou vlakbij het natuurgebied Veluwezoom komen, wat omwonenden zorgen baarde. Ze vrezen verkeersoverlast, zwerfafval en lichtvervuiling. Zo’n 15.000 bewoners ondertekenden een petitie. De gemeente besloot de vergunning uiteindelijk te weigeren.

Een vergelijkbare situatie speelt zich af in Warnsveld. Ook hier staan de bewoners niet te springen. "Hier hoort iets thuis wat past bij het landschap, een McDonald's trekt verkeer van buitenaf en heeft geen binding met het gebied", klinkt het protest van Stichting Dorpsraad Warnsveld.

Ook in Almere, Deurne en Oude-Tonge kwamen omwonenden tegen de Amerikaanse fastfoodketen in het geweer.

De weerstand tegen McDonald’s in de Nederlandse dorpen komt niet uit het niets. Bijna 9 op de 10 Vlamingen wonen in een ‘voedselmoeras’, een omgeving waar ongezonde voeding in overvloed is. In Nederland geldt de situatie als niet veel beter.

McDonald's laat de protesten niet zo maar van zich afglijden. Op Omroep Gelderland zegt de fastfoodketen dat het juist blij is dat er zoveel protest op de opening van een nieuwe vestiging komt. "Dan kunnen we in gesprek gaan met de omwonenden om te horen wat er leeft en om eventuele misvattingen mee te nemen."