image

Misschien realiseer je je het niet altijd, maar vlees is een ontiegelijk oneconomisch product.
Eerst moet je planten telen die als diervoeding dienen. Om een kilo vlees te produceren, moeten dieren vele kilo's graan of ander plantmateriaal wegkauwen. Dat is heel kostbaar en dus moet het efficiënter omdat we nu eenmaal een zo goedkoop mogelijk eindproduct willen. Dat mechanisme is de reden dat we diervoeders liefst zo goedkoop mogelijk maken én - om de groei te versnellen - ze voorzien (onnatuurlijke) dierlijke bijmenging. Over de toevoeging van ziektevoorkomers zullen we het nu maar even niet hebben.

Met de groeiende welvaart overal in de wereld én daarmee de groeiende vraag naar vleesproducten, is het dus niet zo'n gek idee om vleesvervangers te maken. Geen kweekvlees dus, maar een product dat op qua smaak en bite echt op vlees lijkt. Conditie is natuurlijk wel dat het een topproduct is, anders zal de consument het laten liggen. Niemand wil tenslotte tweederangs en al helemaal mensen uit landen die tot welvaart komen niet.
De nanotechnologen van Wageningen denken een oplossing te hebben gevonden voor het 'bite'-probleem dat tot nu toe aan 'nepvlees' kleefde. Dat zou natuurlijk geweldig nieuws zijn. Ik hou erg van een goed stuk vlees, maar mijn tere ziel krimpt ineen bij het zien van slecht behandeld vlees van slecht behandelde dieren dat nergens naar smaakt. Prima als we dat probleem snel de wereld uit helpen: laat massa-productie vooral doen waar het goed in is, nl. efficiënt produceren voor een lage prijs. Ik hoop van harte dat ze erin slagen een lekkerder product te maken dan de waterige kipfilets en het futloze varkenslapjes uit onze bio-industrie.

Lees het uitgebreide artikel op de site van de WUR
Dit artikel afdrukken