Vogelpest, mond- en klauwzeer, varkenspest, Mad Cow Disease, GGO's (genetisch gemodicificeerde organismen, zoals GMO's tegenwoordig in goed Nederlands heten) - de media blazen de feiten op. Dat vinden Europese experts op het gebied van de voedselveiligheid. De experts hebben geen hoge pet op van de media. Volgens hen zijn de recente voedselcrises vooral het werk van journalisten. Dat blijkt uit een Wagenings onderzoek onder consumenten en experts in vijf Europese landen.

Volgens de experts maken de media consumenten onnodig ongerust. Vooral de neiging van journalisten om meerdere bronnen te raadplegen, en dan experts met verschillende meningen tegenover elkaar te zetten, zou consumenten op het verkeerde been zetten. Problematisch is ook dat de media gedurende een korte tijd veel berichten over een onderwerp, en er daarna geen aandacht meer aan besteden, ook als de overheid wel persberichten over datzelfde onderwerp naar buiten brengt.

‘Consumenten zijn minder negatief over de media’, aldus dr. Ellen van Kleef, die is verbonden aan de leerstoelgroep Marktkunde en consumentengedrag. ‘Zij begrijpen ook wel dat de media geld willen verdienen, en niet als taak hebben om de consument te beschermen.’

Het onderzoek van De Lange verschijnt binnenkort in het tijdschrift Appetite. Het is weerslag van groepsgesprekken met vier focusgroepen van experts en consumenten. ‘We wilden met de gesprekken boven tafel krijgen wat volgens consumenten en experts de beste manier is om met voedselveiligheid om te gaan’, zegt Van Kleef. ‘We zijn die punten nu aan het toetsen in grote surveys.’ Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project Safe Foods.

Ik vind de conclusies van het onderzoek nogal opvallend. Volgens de experts kan de burger rustig gaan slapen. De burger denkt 'laat de boeren maar dorsen', oftewel de kranten moeten ook wat te melden hebben. Zo zeggen we dus van 2 kanten dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen.

Let wel: dit onderzoek gaat over de mening en het gevoel onder consumenten. Die blijken nogal kalm te blijven, ook al laten de media het flink waaien en komt Ab Osterhaus met even reële als onheilzame voorspellingen over de vogelgriep (die nu weer even in de lauwe aandachtszone zit). Over de werkelijke gevaren zegt het dus niets.

Als je hem nog niet had gezien in Marco's posting van 21 maart, hier een voorbeeld van heel reëel en shokerend voedselveiligheidsvraagstuk - The Future of Food:


(...) The Future of Food provides an excellent overview of the key questions raised by consumers as they become aware of genetic manipulated foods... [The film] draws questions to critical attention about food production that need more public debate. (...)

Je kunt er even voor gaan zitten, mocht het toch nog rotweer worden dit weekend!


Dit artikel afdrukken