De 'melk' waar een kakkerlak in de broedzak zijn jongen mee voedt, bestaat uit proteïne-kristallen die vol blijken te zitten met nuttige voedingsstoffen. De onderzoekers noemen het een ‘fantastisch proteïne supplement’.
Dit geldt alleen voor de kakkerlakkensoort Diploptera punctate. Indiase onderzoekers analyseerden de structuur van de proteïne-kristallen en ontdekten dat de kristallen alle macronutriënten (eiwit, vet en koolhydraten) bevatten en alle essentiële aminozuren.
Een unieke eigenschap van deze kristallen is dat er een tweede lading proteïnen vrijkomt als de eerste lading is verteerd. “Als je voeding nodig hebt met een hoge calorische waarde, die langzaam verteert en compleet is, dan is dit het”, zegt onderzoeker Subramanian Ramaswamy.
De onderzoekers hopen dat de kristallen in de toekomst gebruikt kunnen worden als voedingssupplement. Er is nog wel een probleem; het is niet mogelijk om kakkerlakken te melken. Het onderzoeksteam probeert nu een gistsysteem te ontwikkelen dat de kristallen in grotere hoeveelheden kan produceren.
Dit artikel afdrukken
Een unieke eigenschap van deze kristallen is dat er een tweede lading proteïnen vrijkomt als de eerste lading is verteerd. “Als je voeding nodig hebt met een hoge calorische waarde, die langzaam verteert en compleet is, dan is dit het”, zegt onderzoeker Subramanian Ramaswamy.
De onderzoekers hopen dat de kristallen in de toekomst gebruikt kunnen worden als voedingssupplement. Er is nog wel een probleem; het is niet mogelijk om kakkerlakken te melken. Het onderzoeksteam probeert nu een gistsysteem te ontwikkelen dat de kristallen in grotere hoeveelheden kan produceren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is dit komkommernieuws? Dat is maar de vraag. Overal wordt gezocht naar alternatieven voor grote productiedieren. Die alternatieven moeten voor mensen efficiënter eiwitten weten te produceren en ze moeten geen compassie opwekken.
Het kan dus zijn dat wat ouderwetsere denkers zouden willen dat het komkommernieuws zou zijn. De vraag is of die efficiëntie ook klopt. De andere vraag is of die non-compassie uiteindelijk houdt.
Bevatten niet alle dierlijke eiwitten (vlees, ei, melk) ook álle essentiële aminozuren?
Inderdaad... komkommertijd!
Ik had gehoopt dat ook de foodlogredactie in zomerbezetting kritisch bleef op mediageniek non-nieuws
Tsjoe, over komkommertijd gesproken...
Melk van haver, rijst, amandelen of andere noten, ook een prima bron van eiwitten. Klinkt wat aangenamer in de oren om van te drinken.......