imageVan de week gekocht in een Franse boerenlandwinkel (een complete supermarkt waar je alles kunt kopen): een fles 'lait cru', met vermelding van de makers.

Rauwe melk. Ik ken het uit m'n jeugd en vond het altijd zo lekker zoet. Deze bleek een beetje afgeroomd en dus niet zo lekker als de verse melk die je vroeger nog wel eens van de boer kon krijgen. De verkoper wist niet van welk ras koeien de melk kwam. Wel dat ze zwart/wit waren en grazen op een bergwei, op 500 meter hoogte. De naam van de makers staat op het etiket van de plastic fles: GAEC (een soort agri VOF) du Basset. Het ras blijft onbenoemd. Het zou wel eens een Noord-Europese melkkoe kunnen zijn. Vandaar misschien.

Niettemin, het zou toch een aardig idee zijn om Nederlandse melkveehouders hun melk weer in de fles te laten doen. Rauw. Met ras, dag van botteling, het voer dat ze de week daarvoor op stal aten of de wei waar ze in liepen. Niet voor de streeknep of de prijs, maar voor de band met het land. Zo snap je waar het vandaan komt en proef je de smaakverschillen. Het is gewoon goeie boerenmarketing.

Waarom geen Meimelk van Blaarkop of Hooimelk van het dubbeldoel Brandrode rund? De ene van kleiwei, en de andere van zand- of leemwei. Het is Nederlandse Meursault van Rita25-35 en Belinda40-53 uit Baexem of hyperexclusieve Puligny-Montrachet van Klari-Anne, Marie-Paule en Geertje uit Oldamt, met heel wat meer oogsten in een jaar. In beginsel wel 365, maar naar karakter van de maand en het voer schat ik de wezenlijke verschillende melken per weitje toch wel op een stuk of 10 per jaar. En nog veel meer als er op stal en in de wei gevarieerd wordt met de maaltijd van de dames. En om de paar dagen geldt: op is op! Er is geen onbeperkte plas meer.

Eerheerstel voor de koe na al dat gedoe over haar scheten. Het wordt vloeibaar goud uit een melkfles, minder maar beter. Volgens het oerdieet en een flink aantal medici is minder platte zuivel ook nog eens beter. Van de rest maken we dan yoghurt, boter en kaas - die zijn wel OK. Dat allemaal volgens hetzelfde recept.

Wat denk je, zou het het nieuwe Campina-Friesland de kans pakken en de hele Bourgogne - een enorme lappendeken van kleine verschillen - in melk, boter, yoghurt en kaas heruitvinden, of blijft het gewoon de grootste Chardonnay bulkboer van Nederland?

Trouwens, in wat voor fles zou melk als Meursault moeten? In die van hierboven, uitgestorven midden jaren ‚70 van de vorige eeuw?
Dit artikel afdrukken