Na de verwoestende aardbeving van Lissabon op 1 november 1755 was de nood zo groot dat de overlevenden overgingen tot kannibalisme. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, nadat voor het eerst een massagraf uit de tijd na de ramp is geopend. Deskundigen hebben op een dijbeen sporen gevonden die er op wijzen dat er zorgvuldig met een mes vlees is afgeschraapt, volgens hen een 'onweerlegbaar' bewijs voor kannibalisme. Dit heeft de Portugese krant Diário de Notícias maandag gemeld.

De hoofdstad van Portugal werd vrijwel volledig verwoest door een aardbeving met een kracht van 8 à 9 op de huidige schaal van Richter.De aardschokken werden in heel Europa gevoeld. Na de aardbeving op 1 november brak een enorme brand uit. Botten die wetenschappers onderzochten, zijn blootgesteld geweest aan temperaturen tot 1000 graden. Ook was er een tsunami van zes meter hoog. Historici wisten al dat de openbare orde in Lissabon instortte na de verwoestende aardbeving, die 60.000 à 100.000 doden tot gevolg had, maar over kannibalisme werd niet eerder gesproken.

'Wie had toentertijd over kannibalisme moeten spreken? Het zou een schande zijn geweest voor het land!'' aldus Telles Nunes, een van de onderzoekers.


ANP/Nu
Dit artikel afdrukken