In een kleine honderd Vlaamse restaurants is vorige maand met de trichinella-parasiet besmet vlees van wildzwijn geleverd. Inmiddels zijn er 11 mensen met ziekteverschijnselen in diverse ziekenhuizen opgenomen. De Morgen beschreef het geval afgelopen vrijdag al uitgebreid.

'Fouten' bij Spaanse keuringsinstanties'
Het verdachte vlees is afkomstig uit Spanje, waar 'vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties'.

De importeur en restaurateurs valt niets te verwijten: ze beschikken over attesten bij het vlees die verklaren dat het veilig is en de besmetting is niet met het blote oog zichtbaar. De fout ligt eerder in de keten, waar het vlees tegengehouden had moet worden. Het had de consument niet mogen bereiken.

Trichinella is een parasiet die voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees voorkomt. In België is de parasiet al jaren niet meer voorgekomen. De larven van de parasiet kunnen in de darm uitgroeien tot volwassen wormen. De larven daarvan kunnen de darmwand perforeren en zich zo door het hele lichaam verspreiden. Dan kunnen ze meerdere organen aantasten. Dat kan zelfs dodelijk aflopen.

Griepverschijnselen
De symptomen van trichinellose doen nog het meest denken aan een forse griep. Het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt daarom als volgt: "Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat, raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden", zegt Annemie Forier (AZG).

De FAVV (de voedselveiligheidsautoriteit van België) is begonnen met een recall van het besmette vlees, voor zover dat nog niet geconsumeerd is.

Fotocredits: Tavallai
Dit artikel afdrukken