In een kleine honderd Vlaamse restaurants is vorige maand met de trichinella-parasiet besmet vlees van wildzwijn geleverd. Inmiddels zijn er 11 mensen met ziekteverschijnselen in diverse ziekenhuizen opgenomen. De Morgen beschreef het geval afgelopen vrijdag al uitgebreid.
'Fouten' bij Spaanse keuringsinstanties'
Het verdachte vlees is afkomstig uit Spanje, waar 'vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties'.
De importeur en restaurateurs valt niets te verwijten: ze beschikken over attesten bij het vlees die verklaren dat het veilig is en de besmetting is niet met het blote oog zichtbaar. De fout ligt eerder in de keten, waar het vlees tegengehouden had moet worden. Het had de consument niet mogen bereiken.
Trichinella is een parasiet die voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees voorkomt. In België is de parasiet al jaren niet meer voorgekomen. De larven van de parasiet kunnen in de darm uitgroeien tot volwassen wormen. De larven daarvan kunnen de darmwand perforeren en zich zo door het hele lichaam verspreiden. Dan kunnen ze meerdere organen aantasten. Dat kan zelfs dodelijk aflopen.
Griepverschijnselen
De symptomen van trichinellose doen nog het meest denken aan een forse griep. Het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt daarom als volgt: "Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat, raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden", zegt Annemie Forier (AZG).
De FAVV (de voedselveiligheidsautoriteit van België) is begonnen met een recall van het besmette vlees, voor zover dat nog niet geconsumeerd is.
Fotocredits: Tavallai
Dit artikel afdrukken
'Fouten' bij Spaanse keuringsinstanties'
Het verdachte vlees is afkomstig uit Spanje, waar 'vermoedelijk fouten zijn gemaakt bij de lokale keuringsinstanties'.
De importeur en restaurateurs valt niets te verwijten: ze beschikken over attesten bij het vlees die verklaren dat het veilig is en de besmetting is niet met het blote oog zichtbaar. De fout ligt eerder in de keten, waar het vlees tegengehouden had moet worden. Het had de consument niet mogen bereiken.
Trichinella is een parasiet die voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees voorkomt. In België is de parasiet al jaren niet meer voorgekomen. De larven van de parasiet kunnen in de darm uitgroeien tot volwassen wormen. De larven daarvan kunnen de darmwand perforeren en zich zo door het hele lichaam verspreiden. Dan kunnen ze meerdere organen aantasten. Dat kan zelfs dodelijk aflopen.
Griepverschijnselen
De symptomen van trichinellose doen nog het meest denken aan een forse griep. Het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt daarom als volgt: "Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat, raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden", zegt Annemie Forier (AZG).
De FAVV (de voedselveiligheidsautoriteit van België) is begonnen met een recall van het besmette vlees, voor zover dat nog niet geconsumeerd is.
Fotocredits: Tavallai
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een goed 'voorbehoedsmiddel' is invriezen als je van rosé houdt, en niet het wild gaar braadt of stooft of kookt. Rustig ontdooien; b.v. in de koelkast. Je hoeft niet bang te zijn voor smaakverlies.
Bron: RIVM
"In de eerste plaats regelt EU-wetgeving de bemonstering van karkassen afkomstig van risicovolle diersoorten. Door risicovol vlees op slachthuizen en bedrijven te onderzoeken, kan worden voorkomen dat besmet vlees voor consumptie beschikbaar komt. In de tweede plaats wordt de parasiet gedood door invriezen of koken. Verschillende richtlijnen voor het invriezen worden gegeven in de EU-richtlijn 2075/2005, omdat de afdoding van larven door invriezen afhankelijk is van de grootte van het stuk vlees en het soort vlees. Voor kleine stukken varkensvlees (< 15 cm ) is 10 dagen bij -23°C of 20 dagen bij -15°C voldoende. Larven in paardenvlees zijn resistenter tegen invriezen. Rond de Noordpool/Azië en in Canada en Noord-Amerika, komen vriesbestendige Trichinellasoorten voor die mogelijk in Nederland geïmporteerd kunnen worden. [25,27]"