Hoe kunnen een paar struikjes lof zo tot de verbeelding spreken. Geen puntgave supermarkt struikjes, maar grof en met bruine randjes, alsof ze uit de eigen moestuin komen. Met een simpel emaillen bord, een kan, en een prachtige houten tafel.
Henk Helmantel (1945) is een van de bekendste figuratieve schilders van onze tijd. Inspiratie om in zijn stillevens een drie dimensionale wereld te scheppen ontleent hij aan de 17e eeuwse Hollandse meesters. Deze klassieke traditie bleef hij trouw, waarbij hij met grote liefde oude voorwerpen, fruit en groenten tot in detail tot leven brengt. Of het nu eieren, mispels, rozenbottels, broodjes, appels, druiven, of uien zijn, Alles komt tot leven op een manier, die meer dan levensecht is.
Toch hebben zijn stillevens een hedendaags karakter; zijn doeken zijn zoveel mogelijk met een vlotte kwast geschilderd en niet met de fijne penseelstreek van een Willem Heda of Pieter Claesz. Het zoeken naar harmonie in zijn composities doet Helmantel op gevoel, zonder vooraf vlakken te construeren. Hij hanteert daarbij wel een klassiek compositieschema gebaseerd op de Gulden Snede, zoals ook zijn 17e eeuwse voorgangers deden. In tegenstelling tot de vaak met pronkstukken verrijkte stillevens uit de Gouden Eeuw kiest de Groninger liever voor alledaagse voorwerpen in een rustige omgeving. En ook dat maakt zijn werk toegankelijk en warm.Begin november heeft Henk Helmantel de Wessel Gansfortprijs in ontvangste genomen. De jury noemt de Groningse kunstschilder van grote betekenis voor de Groninger cultuur en een waarachtige cultuurdrager. Eerder dit jaar werd hij tijdens de landelijke Kunstweek door de publieksjury en honderd kunstkenners. verkozen tot Kunstenaar van het jaar. Andere genomineerden waren onder meer Anton Corbijn, Armando en Marlene Dumas. Op dit moment zijn er geen speciale exposities van zijn werk, maar van mei tot eind september is er de vaste opstelling in expositieruimte 'De Weem', Abt Emopad 2 in Westeremden in Groningen, www.helmantel.nl


Dit artikel afdrukken