De begrippen microkosmos en macrokosmos komen van de oude Griekse filosofen om de plaats van de mens in het heelal te beschrijven. Waar een blik in het heelal ons veelal nederig stemt, stellen we ons richting de kleinste deeltjes veelal als overheersers op. In de biodynamische landbouw stelt de mens/boer zich bewust als waarnemer en bemiddelaar op tussen enerzijds de kosmische krachten, zoals de seizoenen, de getijden en invloeden van andere planeten en anderzijds het aardse leven met z’n bodemrijkdom aan microben en mineralen (afkomstig uit de macrokosmos).

Hoe vertaalt deze attitude zich door naar de kwaliteit van ons voedsel en ons bewustzijn?

Sprekers en programma
Drie sprekers geven een lezing: Peter Westbroek, emeritus hoogleraar geologie, auteur van het boek ‘de ontdekking van de aarde’ en deelnemer van de interdisciplinaire aardwetenschap onder de naam ‘Earth System Science‘. Willem Beekman, bioloog, auteur, spreker en coach, oud-directeur van de Hortus Botanicus Amsterdam en oud-docent van de Warmonderhof en Coen ter Berg, bodemkundige.
Daarnaast presenteert Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, de jaarcijfers uit de Demeter Monitor. Ook vindt er een ‘open space’ plaats, waarin deelnemers kunnen uitwisselen over tal van gerelateerde thema’s.

Het congres vindt plaats op een locatie waar de micro- en macrokosmos daadwerkelijk te beleven zijn, namelijk in het planetarium van Artis en het nieuwe museum Micropia.

Het volledige programma vind je hier.

Praktische informatie
Wanneer: 30 september
Tijd: 10.30 tot 19.45 uur
Adres: Artis, Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ, Amsterdam
Kosten: €80 (exclusief btw). Dit is inclusief toegang tot museum Micropia, drankjes, lunch en buffet met drank. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier.

Kijk voor meer informatie op de website.

Fotocredits: Stichting Demeter
Dit artikel afdrukken