Terwijl de ministeries overgaan op 80% biologische catering en 20% duurzame in 2010, en nu de Nederlandse cateraars vragen om daar even aan te voldoen tegen een concurrerende prijs, blijkt dat het aantal biologisch werkende bedrijven in Nederland is gedaald. Met 2,3 procent.

In de eerste helft van 2007 werkten 1331 Nederlandse boeren en tuinders biologisch. Volgens deze cijfers hielden 30 boeren er in de eerste 6 maanden van dit jaar mee op bio te willen zijn. Dat lijkt een peuleschil. Heel onschuldig zegt Biologica dan ook ‘iets’.

“Terwijl de vraag naar biologische producten stijgt, daalt het areaal iets (DV: 1,5%). Hierdoor zijn verwerkende bedrijven steeds meer genoodzaakt om biologische producten in het buitenland te kopen”

Biologica haast zich eraan toe te voegen dat het aantal bedrijven dat al wel bij Skal is geregistreerd, maar zich nog niet biologisch mag noemen, het afgelopen halfjaar steeg. Met maar liefst 51,2 procent. Hoera dus, zou je denken.

Het biologische ‘voorraadpotje’ bestaat nu uit 130 bedrijven. Als hun aantal steeg met 51,2% waren er eind 2006 86 en kwamen er 44 bij. Gelukkig: er is dus een netto groei van 14 bedrijven. Hoera, want 51,2% is veel en 2,3 valt wel mee. Zo zie je maar weer, hoe je met percentages kunt ‚spelen‚.

Wanneer krijgen we een keer van Biologica te horen waarom er zoveel afval en zo weinig groei is?
Het beleid blijkt nl. helemaal geen zin te hebben. Er stappen wat optimisten in. Realisten verlaten het zinkende schip dat sowieso al nooit wou varen.

Lieve mensen, laten we reèel zijn. Er is helemaal geen noemenswaardige bio in Nederland en dat is niet toevallig. Bio verbouwen kost meer, is ingewikkelder en je houdt er minder aan over. Meer risico dus, en minder inkomsten. Behalve een paar ideologen, begint daar geen weldenkend mens aan!

De werkelijke vraag is dan ook: onder welke omstandigheden is biologisch nou eindelijk eens rendabel te krijgen? Ik ben heel benieuwd naar de visie op dat vraagstuk van zowel het ministerie van LNV en Biologica.

Weet je wat boeren mij vertellen? Als ‘men’ het onder de prijsstellingen wil, is er maar één oplossing. Die van de subsidiepot.

Ik denk dat de andere die van kwaliteit is. En daar moet je voor betalen. Maar het hoofd lijkt al in de schoot te liggen. ‚Dan halen we het toch uit een goedkoper buitenland‚.

Tuurlijk, beleid is beleid.
Dit artikel afdrukken