Een bron van pret, elke Allerhande opnieuw. Deze advertentie staat er in. Ik heb m'n bezwaren, maar ik uit ze niet. Wouter van der Land kan het veel beter onder woorden brengen. Wouter wat is hier mis mee?
(Nee ik bedoel niet het magere figuurtje, afgedrukt op het doosje bouillon, bijna als een keurmerk, dat stempeltje is te doorzichtig gelogen, je wordt niet dun van dit blokje.)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wilde al heel lang Aan Wouter Klootwijk een vraag stellen over zout. Toen ik onlangs op TV de rerun van KVW over zout zag, kwam de vraag weer boven. Waarom wordt vrijwel door alle verpakte voedingsmiddelen (veel te veel) zout gedaan? Ik weet welk antwoord ik kan verwachten: dat is om aan de gemiddelde smaak te voldoen, dus is het commercieel beter om extra zout toe te voegen. Maar waarom kan ik in Frankrijk bij Carrefour (van het huismerk) heerlijke chips kopen, volkomen zoutloos, die vele malen beter smaakt dan de driedubbel gezouten varianten in Nederland. Zoals overal suiker door gedraaid wordt, zo is dat niet minder het geval met zout. Je zou er haast een samenzwering van de producenten van bloeddrukverlagende middelen achter vermoeden. Mij lijkt dat er een enorme groep consumenten is die snakt naar meer zoutvrije producten, opdat de echte smaakbeleving weer kan tergkomen.
Precies, de smaak moet ergens vandaan komen, dus als het zout eruit gaat, grote kans dat de E621 dat gat opvult.
Nou vooruit, drie punten.
Want 33 procent minder dan bijna 100 procent is niet iets om advertentieruimte in Allerhande voor te kopen en dat doozag je.
Maar je bent een gewiekst kenner van het metier en beschouwt het bord soep in de advertentie als een 'servieradvies'.
Zo wordt dat niet gezien door argeloze consumenten als ik. Het bord soep staat voor wat er geconcentreerd in het blokje zit. En het vlees, waarnaar dit bouillonblik is genoemd, is falikant gelogen.
Er zit in bouillonblokken nagenoeg geen extract van vlees, kip, vis of paddestoel (ben ik gek op). Wat er wel meer in zit dan men zich realiseert: smaakversterkers. Zout is ook een smaakversterker en daar moeten we van professor Kok minder van nemen. Wat de andere in zo'n product met je doen is ongewis. Als in deze advertentie de ingredientendeclaratie van het nieuwe bouillonblok er bij had gestaan was ik dolgelukkig geweest (en was de advertentie niet geplaatst).
33% minder roept natuurlijk de vraag op "minder dan wat?" Maar ik denk dat je vooral bedoelt dat bouillonblokjes nu eenmaal gebruikt worden om soepen op smaak te brengen – al proevend. Zout is hier, itt kantenklare producten nu net geen argument.
Mijn bezwaar is vooral dat in "Rundvleesbouillon" het door zoutreductie ontstane gat niet is opgevuld door rundvlees. verder verpesten kruiden vaak bouillonblokjes. En: ik zie in de advertentiefoto dat het serveeradvies is om er sowieso nog verse kruiden aan toe te voegen.
Hoeveel punten scoor ik?