Er lijkt iets mis met moderne kant-en-klare maaltijden en andere 'moderne voeding'. Het stilt de primaire trek maar geeft niet altijd de voldoening die we kennen van een eigen klaargemaakt maal.

Het toenemende aantal psychische problemen bij de moderne mens is toe te schrijven aan het hedendaagse eetpatroon. Volgens onderzoek wordt de golf van depressies in de westerse wereld deels veroorzaakt door onze voeding, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. Steeds vaker lezen we over de stoffen die wel of niet goed zijn voor ons. Wat we vooral niet weten is de juiste combinatie waarin we die stoffen het beste kunnen nemen, waardoor het lijkt dat het ene bericht, het andere weer tegenspreekt!

De krant schrijft verder:

Zo ontbreken in ons dagelijkse menu enkele chemische stoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde geest. Met name kant-en-klare-voedingsmiddelen spelen daarin een rol. Daardoor krijgen mensen weinig of geen groenten en fruit, vis of noten binnen, waardoor de hersenen een tekort krijgen aan noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen. De hersenen hebben, om goed te kunnen functioneren, een mengsel nodig van koolhydraten en essentiële vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6, plus vitamines en water.
Het moderne dieet bevat veel onverzadigde oliën die in de hersenen de rol overnemen van die EFA’s, zonder ons brein echter de nodige ’voeding’ te geven. Daardoor wordt de productie van aminozuren afgeremd en die zijn belangrijk voor onze geestelijke gezondheid. Eén van die aminozuren zorgt voor serotonine en die speelt een rol in het beteugelen van depressies.


Opvallend is dat ook hier weer de omega-3-vetzuren aan de orde komen.
Net nu er alweer een onderzoek is geweest in Boston (VS) waar men heeft kunnen vaststellen dat omega-3 oogproblemen kan voorkomen, zie. culinair net

Hoe het ook allemaal in elkaar steekt, de omega-3's worden wel heel duidelijk in ieder onderzoek betrokken. Gezien de gezonde werking van deze vetzuren en aanwezigheid ervan in vis, m.n. in bepaalde soorten (makreel, haring, tonijn), zou je kunnen concluderen dat we massaal aan de vis moeten. Ik vermoed echter dat te veel hiervan ook de nodige wetenschappers in het geweer zal brengen met tegenargumenten. Denk alleen aan de giftige PCB's die in steeds meer vis én in steeds hogere concentraties wordt aangetroffen.

Als je even in de onderzoeken duikt, duizelt het je. Alles wat 'goed' is, blijkt ook weer ergens 'slecht' voor. Misschien is het dan maar verstandig om praktisch te zijn en te concluderen dat er voldoende 'evidence' is dat gevarieerd, vers, en gezond nog steeds de meest gewenste oplossing is!
We laten de wetenschappers hun werk doen en gaan in plaats van ons bang te maken over die elkaar ogenschijnlijk tegensprekende meldingen gewoon iets meer tijd nemen om van verse ingrediënten ons eten te bereiden. We drinken er een goed glas wijn bij (niet teveel, maar wel genoeg!). Ssamen met vrienden, buren of je eigen familie om te laten zien - om met Youp te spreken - dat het leven wél leuk is. Iedere dag!


bron: zibb.nl
Dit artikel afdrukken