In 1998 betaalde ik 5 gulden voor een halve liter bij café Montmartre. Voor de prijs in euro's, € 2,27, krijg je nu meestal nog maar een vaasje van 25 cl. De goedkoopste pizza's buiten de deur waren zo'n 9 gulden. Dat is nu nog iets van 5 euro, dus daar valt de prijsstijging mee. Hier om de hoek zit restaurant All In Grill waar je voor € 27,50 onbeperkt kunt eten en drinken. Goedkoop? Dat is toch meer dan 60 gulden. Hoe dan ook, het CBS berekende dat we sinds 1998 in de horeca een prijsverhoging van 40 procent voor onze kiezen hebben gekregen. Wie veel buiten de deur eet of drinkt, heeft een monsterinflatie meegemaakt.

Horecaprijzen zijn sinds eind 1998 met meer dan 40 procent gestegen. De prijsstijging lag in deze periode bijna altijd hoger dan de inflatie, die in totaal 25 procent bedroeg. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

In oktober van dit jaar stegen de prijzen in kantines het sterkst. Prijsstijgingen van accomodaties zoals hotels, vakantiehuisjes en campings waren beperkt.
In het tweede en derde kwartaal van dit jaar gaven Nederlanders aanzienlijk minder geld uit in de horeca. Dat hing samen met economische tegenwind en de forse prijsstijgingen.

In bijna de gehele Europese Unie stegen de horecaprijzen de afgelopen jaren flink. Duitsland is een uitzondering. Horecaprijzen stegen daar vrijwel even hard als de gemiddelde consumentenprijs.
Dit artikel afdrukken