De eerste stap op weg naar natuurherstel in de Waddenzee is gezet, stelt de regiegroep-Meijer. De mosselsector vervangt traditionele vangstmethoden en er komt een groot programma voor herstel van de natuur.

Dit hebben het ministerie van LNV, natuurorganisaties en de mosselsector afgesproken. De mosselsector zal traditionele vangstmethoden, waarbij de bodem van de zee wordt beroerd, stap voor stap vervangen door nieuwe vangstmethoden.

In het voorjaar van 2009 wordt 20% van de vangstgebieden in de Waddenzee voor deze vangstmethoden gesloten. Het streven is dat in 2020 de mosselzaadvangst in de Waddenzee helemaal los van de bodem gebeurt.Volgens de regiegroep onder leiding van Wim Meijer levert de mosselsector hiermee een belangrijke bijdrage aan het natuurherstel in de Waddenzee. De kans dat er meerjarige mosselbanken (de 'koraalriffen' van de Waddenzee) ontstaan, wordt veel groter.

In een Plan van Uitvoering zijn de afspraken vastgelegd over de overgang van de mosselsector naar een duurzame bedrijfstak. Daarnaast komt er een groot Natuurherstelprogramma, dat op 1 oktober 2009 klaar zal zijn. Dit programma bevat een visie op natuurherstel in de Waddenzee, de doelen en hoe die kunnen worden bereikt. Thema's bij het streven naar een rijke zee zijn bijvoorbeeld helder water, een beter voedselweb voor vogels en vissen en herstel van mosselbanken en zeegrasvelden.


bron: de regering
Dit artikel afdrukken