De Jamaicaanse reggaegod Peter Tosh pleitte in zijn nummer Bush Doctor voor de legalisatie van marihuana. Zijn sluwe argument was dat het niet zozeer dat lekker is, maar gezond. Het zou bijvoorbeeld het enige werkzame medicijn tegen glaucoom en ook tegen astma zijn. Wiet is dus eigenlijk een vorm van natuurgeneeskunde. Tosh inspireert de reclamemakers van nu. Voor broccoli-taugé schijnt het niet te mogen, wel nog steeds voor bijvoorbeeld mosterd. Want al eet je mosterd op een dikke vette worst, de mosterd zelf is gezond en caloriearm. En medicijn tegen darmkanker en Alzheimer. In het ziekenfonds ermee dus.




"We zoeken naar voeding die lekker is, weinig calorieën bevat en rijk is aan voedingsstoffen. (...) Mosterd is niet alleen lekker, er worden ook tal van heilzame werkingen aan toegekend. Zo ook in de geneeskunde en farmacie. Niet alleen tijdens maar ook na de maaltijd heeft het kleine mosterdzaadje veel te bieden. (...) Als we mosterd vergelijken met mayonaise is het verschil in voedingswaarden duidelijk te zien. (...) Mosterd past binnen een bewust voedingspatroon. Mosterd wordt doorgaans in kleinere hoeveelheden gegeten en geeft per gram heel veel smaak voor weinig calorien. (...) Mosterd breekt vetten af en versnelt de spijvertering. De olie in de mosterd stimuleert de spijsorganen, de   lever scheidt meer gal af waardoor de spijsvertering  beter verloopt. 's Winters wordt je minder snel koud als jemosterd eet. [Mosterd] helpt enkele symptomen van reumatiode artritis te verminderen. Verlaagt de bloeddruk. Verlicht migraines. Kurkuma (geelwortel) beschermt de hersenen en er wordt dan ook gezegd dat het goed is voor de preventie van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. In mosterd zit ook een kleine hoeveelheid Kurkuma. (...) In Canada is onderzoek gedaan naar de preventie van colonkanker en mosterd. Hier zijn al enkele interessante conclusies uit gekomen. Het onderzoek bevestigt dat de gom van het gele mosterdzaadje kankerpreventieve eigenschappen bezit. Dit onderzoek is gedaan door Agri-Food Research and Development en de universiteit van Manitoba. (...) Door mosterd te gebruiken bij vette voeding, wordt deze veel beter verteerd, dit komt doordat mosterd speciale eiwitten bevat. Dat er veel mosterd gebruikt wordt bij snacks is daarom ook geen toeval, het is een van de belangrijkste redenen daarvoor. "

Bron: Marne
Dit artikel afdrukken